Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERSamsat’ta Büyükbaş Hayvanlar Aşılanacak…   
Samsat’ta Büyükbaş Hayvanlar Aşılanacak…

Samsat Gıda, Tarım ve  Hayvancılık  İlçe Müdürü Erdal Yılmaz, iki aylıktan büyük bütün büyükbaş yayvanların Şap Hastalığına karşı aşılanacağını bildirdi.

 

Yılmaz yaptığı açıklamada, 2012 yılı “Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı” kapsamında, Samsat ilçe merkezi ve bağlı köylerinde 05 Mart ile 30 Nisan 2012 tarihleri arasında ilkbahar dönemi şap aşılama çalışmalarına başlanacağını açıkladı.

 

Kampanya boyunca iki aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanların aşılanacağını ve her yaştaki küpesiz hayvanların küpeleneceğini ifade eden Yılmaz, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmak zorunda olduklarını, aksine hareket edenler hakkında ise 5 bin 937 TL idari para cezası ile cezalandırılması hükmü mevcut olduğunu belirtti.

 

Yılmaz, “Halk arasında ‘tabak’ olarak da bilinen sap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt veriminde yüzde15, et veriminde yüzde10 verim kayıplarına neden olur. Özellikle buzağı hastalığa karşı son derece hassas olup yüzde 80’lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.” dedi.

 

Samsat ilçesinin büyükbaş hayvan mevcudunun 1.200 adet olduğunu belirten Yılmaz, 2011 yılı aşılaması kampanyasında % 98 oranında başarı sağlandığını, yetiştiricilerin bu sene de aynı duyarlığı göstermesini beklediklerini söyledi.

 

            Aşı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmediğinin altını çizen Yılmaz, bununla birlikte veteriner sağlık raporunun verilmediğini, yetiştiricilerin hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden de faydalanmayacağını sözlerine ekledi.




Gönderen Editör, Cuma, 02 Mart 2012 11:49, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri