Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERSamsat’ta “Beyaz Altın” Tarlada Kaldı…   
Samsat’ta “Beyaz Altın” Tarlada Kaldı…

            Geçen yıl pamuk fiyatlarının yüksek olması nedeni ile bu ürüne yönelen çiftçiler, tekrar fiyatların aşırı bir şekilde düşmesiyle pişmanlık yaşadılar.

 

            Samsat ilçesinde bu yıl yaklaşık 15 bin dekarlık alanda “beyaz altın” olarak adlandırılan pamuk ekildiği ancak, fiyatların düşmesi neticesinde toplanamadığı belirtildi.

 

            Samsat Belediye Başkanı Yusuf Fırat yaptığı açıklamada, pamuk üreticisinin mağdur olduğunu belirterek bir an önce çiftçinin bu sıkıntıdan kurtarılması gerektiğini ifade etti.

 

            Fırat; “Bu yıl pamuk için 1,88 TL. fiyat açıklandı. Daha sonra bu fiyat 1,6’ya düşürüldü. Piyasada önceleri 2,50 TL. ye bile alıcı bulunurken, şimdi bu ramak 1 liranın çok altına düştü. Ürün sahipleri pamuğu toplayacak işçilere kilo başına yaklaşık 50 kuruş ödüyorlar. Diğer masrafları da eklenince toplama ücreti pamuk fiyatını geçiyor. Bu nedenle pamukların büyük bir kısmı tarlada kaldı. Çiftçimizin emeğinin karşılığı çöpe atılmış durumda. Zaten pamuk için verilen destekleme de yeterli değil.” dedi.

 

Gübre, çapa, mazot, sulama, işçilik gibi girdi maliyetlerinin yüksek olmasına karşın pamuk alım fiyatlarının düşük kalmasının pamuk üreticisini perişan ettiğine dikkat çeken Fırat, pamuk üreticisinin işçi yevmiyelerini ödeyemez duruma geldiğini belirtti.

 

            2008 yılında 1,22 lira, 2009 yılında 1,54 ve 2010 yılında 2,46 lira olan pamuğun 2011 yılında 1 liradan bile alıcı bulamamasının çiftçiyi perişan ettiğini kaydeden Fırat, ileriki yıllar için tekstil sektörünün de olumsuz etkileneceğini söyledi.

 

            Samsat ilçesinde pamuk üreticiliği yapan Abidin Aktoprak 150 dönüm pamuk ektiğini ancak, ürünün anca toplama giderlerini karşıladığını belirterek, devletin çiftçiyi sadece özel sektöre mecbur bırakmaması gerektiğini belirtti.

 

Aktoprak şunları söyledi; “Geçen yıl pamuk fiyatlarının yüksek olması üreticilerin pamuk ekimine yönelmesine sebep oldu. Diğer masraflar hep cepten gidiyor. Pamuğu satacak kimse bulamıyoruz. Adıyaman’da sadece iki firma pamuk alımı yapıyor ve bu iki firmada alımda doyuma ulaştı. Ucuz bile versek almıyor. Dışarıya satınca da peşin para ile satamıyoruz ve sıkıntı yaşıyoruz. Çukobirlik’in alım yapması ve makul bir fiyatın belirlenmesini istiyoruz.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Gönderen Editör, Çarşamba, 07 Aralık 2011 13:57, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri