Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
fehmikandemir

 

www.samsathaber.com sitesi adına Mustafa Türkoğlu tarafından, Samsatlı bürokratlarımızdan emekli hastane müdürü Sayın Fehmi Kandemir’den başlayarak, büyüklerimizi yakından tanıma, onların deneyimlerinden faydalanma amacı ile bir röportaj gerçekleştirildi. İşte doyumsuz sohbet;

 

Samsat haber: KISACA KENDİNİZİ TANITIRMISINIZ?

 

Fehmi KANDEMİR:1953 Samsat doğumlu olup Samsat merkez nüfusuna kayıtlıyım. İlk ve ortaokul öğrenimimi Samsat’ta, liseyi ise 1972 yılında Adıyaman Lisesinde tamamladım.1973 yılında Siyasal Bilimler Fakültesini kazanmama rağmen ülkenin içinde bulunduğu siyasi kaostan (S.B.F’nin 3 yıl boyunca kapalı bulunmasından) dolayı kayıt yaptıramadım. Sonrasında Hacettepe Üniversitesi Sağlık idareciliği Yüksekokulunu kazandım. Buradan 1977 yılında mezun olup ilk tayin yerim olan İzmir - Behçet UZ Çocuk Hastanesinde göreve başladım. Samsun Sıhhiye Okulunda yedek subay olarak askere gidip Teğmen rütbesi olarak terhis oldum. Askerlik sonrasında 4 aylık süre zarfında Sağlık Bakanlığında görev aldım. 1979 yılında Ankara Atatürk Göğüs hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesine müdür yardımcısı olarak atandım. 1984 yılında Ankara’da evlendim. Ankara’da Zeynep ve Fırat isimlerinde iki çocuğum dünyaya geldi. 1988 yılında İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesine müdür olarak atandım. Sonrasında sırasıyla Zeynep KAMİL doğum hastanesi, Sarıyer İsmail Akgün Devlet Hastanesi ve Sait Çiftçi Kamu Sağlığı Hastanesinde müdür olarak görev yaptım. 2000 yılında Leyla Ayşegül isminde bir çocuğum daha dünyaya geldi. 2003 yılında görev sürem dolunca emekli oldum halen İstanbul’da ikamet ediyorum.

 

 

 

Samsat Haber: SAMSAT’TAN NE ZAMAN KOPTUNUZ?

 

Fehmi KANDEMİR: Aslında Samsat’tan koptuğumu pek söyleyemeyiz. Sadece çok sık gidemiyorum. Her yıl fırsat buldukça eş, dost ve akraba ziyaretlerinde bulunmak üzere Samsat’a gidebilmek için gayret sarf ediyorum. Samsat’ta olmasam da oradan kopmam mümkün değil. Zira bana en yakın insanlar hala orada yaşıyorlar. Her ne kadar orada bulunmasam da Samsat benim bir parçamdır ve hep öyle kalacaktır.

 

 

Samsat Haber: TEKRAR SAMSAT’A YERLEŞMEYİ DÜŞÜNÜRMÜSÜNÜZ?

 

Fehmi KANDEMİR: Bir dönem zamanın belediye başkanı Sayın Abdulkadir ASLAN' ın da içinde bulunduğu bir oluşumla Atatürk Barajı kenarında bir kooperatif kurup Fırat manzaralı güzel evler yapıp Samsat’tan dağılan Samsat halkını tekrar buraya toplama düşüncemiz oldu fakat hayata geçiremedik. Buna çok üzüldüm. İleriki yıllarda uygun ortamlar oluşursa tekrar Samsat'a dönüp yaşamayı elbette isterim.

 

 

 

 

Samsat Haber: SAMSAT'I SİZE ANIMSATAN KİŞİ VE OLAYLARDAN BİRAZ BAHSEDERMİSİNİZ?

 

Fehmi KANDEMİR: Samsat denilince anımsadığım ilk kişi nur içinde yatsın rahmetli dedem Yusuf KANDEMİR’ di. Bunun yanı sıra Samsat insanının sıcak, temiz, samimi ve saf kişilikleri gelir. Elektriğin belirli jeneratörle verildiği bir dönemde Boksör Muhammed Ali Clay'ın maçlarını seyredebilmek için Samsat halkının belediyenin jeneratör yakıtına yaptığı katkıyı unutamam. Gece bekçilerinin düdük sesleri ve onların soğuk kış gecelerinde sokakta yaptıkları sohbetler unutulmaz. 1967 yılında Samsat Ortaokulunun ilk mezunları olmamız unutulmaz. Fırat’ta boğulan arkadaşlarımızı da unutmamak gerekiyor. Hiç unutmam, bir keresinde bende boğulma tehlikesi geçirirken şimdiki belediye başkanımız Sayın Yusuf FIRAT beni boğulmaktan kurtarmıştı. Bir defasında da ben sevgili Ali ERDEM' i boğulmaktan Kantara köyü yakınlarında kurtarmış ve bunu yaparken de yüze yakın Samsatlı Ali için dua etmişti. Eski Samsat'ta yoksullukları ve bu yoksulluklara rağmen mutlulukları unutamıyorum.

 

 

Samsat Haber: SAMSAT'IN KALKINMASI İÇİN ÖNERİ VE DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR?

 

Fehmi KANDEMİR: Ben Samsat'ın kalkınmasının bilinçli bir tarım politikası ile düzelebileceğine inanıyorum. Samsat tarım topraklarının bilimsel bir şekilde incelenip analiz raporları sonuçlarına göre işletilmesi gerekiyor. Bunun haricinde gerek Samsat’ta olup gerekse de benim gibi Samsat dışında yaşayan gelir seviyesi yüksek insanlarımızın Samsat'a yatırım yapması gerekiyor. Hiç bir şey yapılamıyorsa belirlenecek bir tarihte her yıl Samsat'a gidip Samsatlıları bir araya toplayarak bir gece veya şenlik tertiplenerek Samsat'a küçükte olsa bir gelir aktarılması gerekir. Samsat’ın Fırat’taki konumundan dolayı turizmin canlandırılması ve devletinde Samsat'taki bu turizm potansiyelinin görülmesi sağlanmaktadır. Samsat’ı yeterince ağaçlandırabilseydik çehresini değiştirebilir ve Adıyaman'ın Sayfiye yeri haline getirebilirdik ama bunu da yapamadık. Çoğumuz belki unutmuşuzdur ama Samsat folklorunu ve halk oyunlarını bile tanıtamadık Maalesef. Biriman köylülerinin oynadığı halkoyununu bile tanıtamadık.

 

 

 

Samsat Haber: SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA BAKIŞ AÇINIZI VE ÜYESİ BULUNDUĞUNUZ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİ ÖĞRENEBİLİRMİYİZ?

 

Fehmi KANDEMİR: 1991 yılında merkezi İstanbul’da bulunan Adıyamanlılar Derneğinde 3 yıl genel sekreterlik yaptım ve halen bu sivil toplum örgütünün üyesiyim. Ziya KÖŞKER' in kurduğu derneğe üyeyim fakat üzülerek belirteyim ki buraya da sahip çıkamadık, hak ettiği ilgiyi gösteremedik. Samsat kültürünü tanıtacak daha geniş katılımlı bir dernek oluşumunda üzerime düşeni yapmaya ve katkı sağlamaya hazırım.

 

 

Samsat Haber: ESKİ VE YENİ SAMSAT İNSANININ ARASINDAKİ KÜLTÜREL VE SOSYAL FARKLILIKLAR NELERDİR?

 

Fehmi KANDEMİR: Yeni Samsat'ın kozmopolit bir yapıya büründüğünü ve insanların birbirlerini yeterince tanıyıp kaynaşmadıklarını gözlemliyorum ama ne olursa olsun onlarda bizim kardeşlerimizdir. Bana göre yapmakta geciktirdiğimiz olay eski ve yeni Samsat insanlarının birbirleri ile bütünleştirmek, tek Samsat olmak. Eski Samsat'ı özlüyorum. Çünkü o dönemde insanlar birbirlerine güvenirdi. Evlerin kapı kilidi bulunmazdı. Herkes tanırdı birbirini, içlerinde kötülük yoktu. O insanların samimiyetini şimdi göremiyorum.

 

 

 

 

Samsat Haber: SİZCE SAMSAT'IN UNUTULMAYAN ŞAHSİYETLERİ KİMLERDİ?

 

Fehmi KANDEMİR: Bu aslında çok uzun bir liste olacak gibi umarım şu anda hatırlayamadıklarım bana kızmazlar. İlk aklıma gelenleri sıralayayım; Hacı Şeyh Ağa, Bahri Ağa, Nuri SUSEVEN, Nuri KIZIL, Dedem Yusuf KANDEMİR, Babam M.Nuri KANDEMİR, şarkılarıyla Hessi Celle, şakalarıyla Haci Mıste, odacımız Haci Fatgale, Bekçi Yusuf, Hacı KÖROĞLU, A.Kadir Efendi, ilk bakkalımız Müslim TUNCEL, Kivrem Osman KÜÇÜKASLAN, Molla Abuzer Efendi, Halit Amca, Bekçi Süleyman, Mehmedi Drej, Tam bir Samsat dostu olan Özel idare Müdürümüz Hasan Efendi, Samsat hastası olan Sağlık Müdürümüz Ali Rıza BÜLBÜL, Hacı KEREM, Ado, Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet BİLGİÇ, Naci HOCA, Abuzer EVREN, PTT müdürümüz Mahmut TÜFEKÇİ, İlk Kaymakamımız Muzaffer YÜZGEÇ, Kaymakamlık katibimiz Necmettin BİLGİÇ, Abdurrahman ZONTUR ve şu an anımsayamadığım niceleri. Vefat edenleri rahmet, yaşayanları saygıyla anıyorum.

 

 

 

 

Samsat Haber: SAMSATLI BİR BÜROKRAT OLARAK BİRÇOK SAMSATLI GENCİN İSTİHDAM EDİLMESİNE YARDIMCI OLDUNUZ. BİR BÜROKRAT OLARAK SAMSATLI GENÇLERE TAVSİYELERİNİZ NELERDİR?

 

Fehmi KANDEMİR: Okusunlar, en iyi okulları kazansınlar. Küçük hedeflere değil, büyük düşünüp en iyi okullara, Tıp ve Sağlık sektöründeki branşlara hedef saptasınlar. Samsat’a ve Samsatlılara faydalı olmaya gayret etsinler. Belli yerlere gelip kariyer sahibi olduklarında da bizim yaptığımız gibi diğer Samsatlılara yardımcı olsunlar. Samsat’ı unutmasınlar

 

 

Samsat Haber: OKUDUĞUNUZ YAZAR, DİNLEDİĞİNİZ MÜZİK TÜRÜ VE SANATÇILARI ANLATAIRMISINIZ?

 

Fehmi KANDEMİR: Türk Halk ve Sanat müziğini seviyor ve dinliyorum. Beğendiğim sanatçılar kısaca Bülent ERSOY, Eyüp UYANIKOĞLU, Zekai TUNCA, Belkıs AKKALE, Kahtalı MIÇI ve Muhlis AKARSU. Yazarlardan Ahmet ALTAN ve Sebahattin ALİ' yi beğenirim. Sebahattin ALİ' nin tüm kitaplarını okudum.

 

 

Samsat Haber: SPORLA ARANIZ NASIL HANGİ TAKIMI TUTUYORSUNUZ?

 

Fehmi KANDEMİR: Galatasaraylıyım. Adıyaman spor ve Milli Takımımızı da yakından takip ediyorum.

 

 

 

 

Samsat Haber: BOŞ ZAMANLARINIZDA NELER YAPARSINIZ?

 

Fehmi KANDEMİR: Kendime harcayacak fazla zaman bulamadığımı söyleyebilirim. Bana ihtiyacı olan Adıyamanlı hemşerilerime yardımcı olmak için zamanımı feda ederim. Bundan arta kalan zamanımı ise Adıyaman Kültür ve Turizm Derneğinde geçiriyorum.

 

 

Samsat Haber: SİYASETLE İLGİLENİYORMUSUNUZ? SİYASETE GİRMEYİ DÜŞÜNÜYORMUSUNUZ?

 

Fehmi KANDEMİR: Siyasetle uğraşmıyorum fakat fikir ve düşüncelerime uygun bir siyasi oluşumdan teklif aldığım takdirde kendi ilimde hemşerilerime yardımcı olmak gayesiyle siyasete girmeyi düşünürüm.

 

 

Samsat Haber: ESKİ SAMSAT'I SAMSATLILARA UNUTTURMAYAN MANEVİ GÜÇ NE OLABİLİR SİZCE?

 

Fehmi KANDEMİR: Yukarı Mezopotamya ve Fırat Nehrinin Samsat insanına sıcakkanlılık, dürüstlük, misafirperverlik ve nüktedanlığı miras bıraktığını düşünüyorum

 

 

Samsat Haber: ESKİ SAMSAT’TA YAŞADIĞINIZ DÖNEMLERDE HAFIZANIZDAN SİLİNMEYCEK KOMİK BİR ANINIZI BİZİMLE PAYLAŞIRMISINIZ?

 

Fehmi KANDEMİR: Aslında bu soru için hazırlıksız yakalandım birçok olay var ve bunlardan birkaçını sitenizin ziyaretçi defterinde paylaşacağım.

 

 

Samsat Haber: DEDENİZİN 57 YIL ARALIKSIZ MUHTARLIK YAPMA BAŞARISINI NEYE BAĞLIYORSUNUZ?

 

Fehmi KANDEMİR: Dedem rahmetli fakir iken zengin gibi durabilen, güçsüz iken güçlü olabilen, barışçı bir kişiliğe sahipti. Herkese eşit mesafede ve adildi. Yediden yetmişe herkesin dostuydu. düşmanı yoktu. Rakibi de yoktu. Köydeki kavgalar karakollara mahkemelere taşınmadan dedem sayesinde barışla neticelenirdi. Onunla hep gurur duydum, torunu olduğum içinde kendimi şanslı sayıyorum.

 

 

Samsat Haber: SON OLARAK SAMSATLILARA VERMEK İSTEDİĞİNİZ MESAJ VARMI?

 

Fehmi KANDEMİR: Samsatlıları çok seviyor hepsine selamlarımı iletiyorum. Medeniyetlerin başkenti insanlarının önünde saygıyla eğiliyorum. Bu arada rahatsızlık geçiren sevgili dostum Osman KILIÇ’ a ve tüm hastalara geçmiş olsun diyor, onlar için dua etmelerini rica ediyorum. Birbirinizi sevin ve çocuklarınızın eğitimi için fedakarlıktan kaçınmayın.

 

 

Samsat Haber: www.samsathaber.com OLARAK BİZİMLE BU RÖPORTAJI GERÇEKLEŞTİRDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ

 

Fehmi KANDEMİR: Bana bu fırsatı sunduğunuz için ben samsathaber'e teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılar diliyorum.

 

 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri