Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Köşe Yazıları

Köşe YazılarıFahrettin ÇELİKANAYASA VE BAŞKANLIK MODELİ [ Arama ]

ANAYASA VE BAŞKANLIK MODELİ
Başlık ANAYASA VE BAŞKANLIK MODELİ
Tarih 29.11.2012
Gönderen Editör

Fahrettin ÇELİK

 

ANAYASA VE BAŞKANLIK MODELİ

 

Şehirleşmek ve modernleşmek, çağa ayak uyduruyor olmak, kısaca gelişmek yüksek binaların yapılması, fabrika bacalarının tütmesi ya da giyim kuşamda batıya özenti ile mümkün olmasa gerek.

 

          Gelişmek, özellikle zihinsel ve düşünsel anlamda, kültürel ve sosyal alanda ve sonrasında ekonomi, sanayi, turizm, ticaret gibi alanlarda belli bir noktaya gelmek demektir.

 

          Son büyükşehir yasası ile komşularımızın bazılarının daha büyükşehir statüsüne kavuşması, Adıyaman’ın komşularının çok gerisinde yol aldığının göstergesi oldu.

 

          O halde, üzerimizde bu ölü toprağı atmak için imkanı olan bazı meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, dernek, vakıf veya cemiyetlerin elini taşın altına koymaları gerekiyor. Kamu idarelerinin de en azından bu tür faaliyetlere destek olmaları gerekiyor.

 

          İşte bu inanç ve düşünce ile GAP Gazeteciler Birliği olarak, ülkenin gündeminde güncelliğini koruyan başkanlık sistemi ve yeni bir sivil anayasa çalışmalarını kapsayan bir konferans düzenlemeyi kararlaştırdık.

 

Bu yaparken de bu işin uzmanı, bu alanda kendini ispatlamış birine yaptırmayı kararlaştırdık.  Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi ve RTÜK Üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu bu konferans için en ideal isim olacaktı.

 

Nihayet “Yeni Anayasa ve Başkanlık Modeli“  isimli konferansı gerçekleştirdik. Adıyaman Belediyesi Konferans Salonundaki konferansa “çok sayıda vatandaşımız katıldı, salonda boş yer kalmadı” demek isterdim. Bunu diyemedim ama rahatlıkla “çok kaliteli bir izleyici kitlesi konferansa katıldı” diyebilirim.

 

Konferansa, bir güne 24’ün üzerinde saat sığdırmaya çalışan Vali Mahmut Demirtaş, Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü’nün yanı sıra bazı kamu kurum ve kuruluş amirleri, meslek odası, sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda gazeteci ve yazar katıldı.

 

Bana göre nefis bir konferans oldu. Sayın hocamız gerçekten doyurucu bilgiler verdi. Konuştukları sağlam verilere dayalı, tatmin edici ve gerçekçiydi. Olaylara bakışı objektifti. Sempatik tavırları ise konferansa sıcaklık veriyordu.

 

İzleyicilerin ise pürdikkat dinledikleri belliydi. Sorulan soruların kalitesi de konunun dikkatle dinlendiği ve katılımcılar tarafından konunun önemsendiği anlamına geliyordu.

 

Hukuk-anayasa, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmaları, yeni anayasa çalışmalarında tartışılan konular ile yeni anayasada hükümet sistemi başlıkları altında konferans sunan Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Parlamentarizm, başkanlık ve yarı başkanlık sistemi konularında geniş bilgiler verdi.

 

Benim sorduğum soru üzerinde ise Başbakan Erdoğan’ın telaffuz ettiği “Türk Usulü Başkanlık Sistemi” konusuna açıklık getirdi.

 

 

Fendoğlu, yeni anayasanın hedefinin gerçek özgürlüğe ulaşmak olduğunu ifade etti ve çoğulculuğun babasının 1945’te bu konuda bir kitap yazan bir Amerikalının değil,  1200’lerde yaşamış Mevlana olduğunu söyledi. 

 

Türkiye hukuk eğitiminin yeterli olmadığını, hukuk eğitiminin gözden geçirilmesi gerektiğini ve başkanlık sistemini savunanların da, savunmayanların da ideolojik davrandıklarını, tıpkı halkımız gibi parlamentomuzda da uzlaşma kültürü olmadığından çalışmaların yavaş yürüdüğünü belirtti.

 

İki yıl sonra Cumhurbaşkanını halkın seçmesi ile zaten yarı başkanlık sistemine geçmiş olacağımızın altını çizen Fendoğlu, verdiği bilgilerle katılımcıları tatmin etti.

 

İsterdim ki bu konferansı birçok Adıyamanlı izlesin. Özellikle siyasetçi ve gazeteciler ile üniversite gençliğinin bu konferansa katılmasında yarar olacağına inanıyorum.

 

Adıyaman’ın böylesi faaliyetlere ihtiyacı var. Kent kültürü bu tür sosyal ve kültürel faaliyetlerle gelişir.

 

Daha kapsamlı, geniş ve yararlı çalışmalarda buluşmak üzere…

 

 

Fahrettin Çelik

samsattema@hotmail.com

Oyu Puanı: 6 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir
Yorumlar

Bilgiler
Burda 1175 Yazı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: ESKİ SAMSAT’I ÖZLÜYORUM
Enfazla Değerlendirilen: FAHREDDİN AKTAŞ HAKK’A YÜRÜDÜ

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 26 (0 Kayıtlı Üye 26 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler:


 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri