Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Köşe Yazıları

Köşe YazılarıMustafa IŞILDAKVEKİL DANIŞMANI MAAŞ ARTIŞI… [ Arama ]

VEKİL DANIŞMANI MAAŞ ARTIŞI…
Başlık VEKİL DANIŞMANI MAAŞ ARTIŞI…
Tarih 03.01.2012
Gönderen Editör

VEKİL DANIŞMANI MAAŞ ARTIŞI…

Kitaplığıma göz atarken Gazeteci Deniz Guçer’in 2004’de okuduğum Milletvekili Sırları adlı kitabına rastladım. Milletvekili danışman maaşlarının artırıldığı haberleri ve buna karşı kamuoyunda oluşan tepkiler aklıma gelince kitaba yeniden göz gezdirdiğimde haliyle danışmanlarla ilgili bölüm dikkatimi çekti. Dilerseniz önce kitabın 108’nci sayfasındaki bu bölümü aşağıda birlikte okuyup sonrasında da yorumumuzu aktaralım:

 “(…) Şanslıysanız danışmanınız seçmenlerle uğraşırken siz de hazırladığınız projeler veya soru önergeleri için çalışırsınız. Bakarsınız projeniz tutar, bakan bile olursunuz!

İşte Meclis danışmanlarının en önemli misyonu sizin yokluğunuzda ziyaretçi akınını hizaya getirmek, onları memnun, çaylarını içmiş ve yemeklerini yemiş olarak uğurlayıp, memlekette “Bizim vekili ziyaret ettik. Güzel ağırlandık,” sözünü söyletmektir.

Danışmanınız sizin yapmanız gereken tayinlerle, atamalarla uğraşmak, il ve ilçe yönetimlerini mutlu etmek zorundadır. Eğer siz bunlarla tek tek uğraşmaya kalkarsanız, zaten Genel Kurul Salonu’nu göremeden memlekete dönersiniz.

Danışmanınız aklınıza gelecek tüm genel müdürlükler, şube müdürleri, il müdürleri, başhekimleri, misafir evlerini arayacak; tayin, atama, sevk işlemlerinin hepsini bilecek. Bilmek yetmez, bunların sonuçlarını da hem size hem de karşı tarafa bildirecek. Kötü bir sonuç çıktığında, en umulmadık adamlardan bir de azar işitecek!

Danışman başka ne yapacak?

Kızgın seçmeni ağaçtan indirecek! (…)”

Kitap böyle devam ediyor… Bu işler seçmendeki kültür seviyesi artışına paralel olarak gün geçtikçe azalmakta ise de bilhassa doğu ve güneydoğu milletvekili danışmanlarına çoğu zaman yaptırılan birkaç görevi de ben ekleyeyim: Memleketten gelen hasta seçmen veya yakınını otogardan alıp hastaneye yatışını sağlamak,  ilaç ve benzeri ihtiyaçlarını dışarıdan satın almak veya hastaneden çıkışını sağlamak, ayrıca üstüne üstlük vekil ailesinin dışarıdaki ihtiyaçlarını görmek ve en önemlisi bunlar için mümkün mertebe seçmene para harcatmamak, v.b.

Tüm bu nedenlerle; bekâr olanların kamu kurum misafirhanelerinde, evli olanların ise ayda 2000 lira ev ve ulaşım parası ödeyerek başkentte kalan danışmanlar maaşının net 3500 liraya yükseltilmesinin çok görülmemesi gerekir. Ama bu veya benzer görevlerini yapmadan aldığı maaşı cebe indirenler de olmaz mı, elbette olabilir. Eh… Artık onun da takdiri önce milletin, sonra da vekilinin…

İçinden “Peki şimdiye kadar nasıl geçiniyorlardı?” diye soran okuyucular olabilir? 

Eh… O da şimdilik bize kalsın…

Mustafa Işıldak www.isildakkalem.com

0532–422 95 28 m.isildak02@gmail.com

Oyu Puanı: 2 - Ortalama: 4.5

Yorum Gönder Değerlendir
Yorumlar

Bilgiler
Burda 1175 Yazı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: ESKİ SAMSAT’I ÖZLÜYORUM
Enfazla Değerlendirilen: FAHREDDİN AKTAŞ HAKK’A YÜRÜDÜ

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 39 (0 Kayıtlı Üye 39 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler:


 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri