Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Köşe Yazıları

Köşe YazılarıFahrettin ÇELİKTREN GELİR HOŞ GELİR… [ Arama ]

TREN GELİR HOŞ GELİR…
Başlık TREN GELİR HOŞ GELİR…
Tarih 20.12.2011
Gönderen Editör
Fahrettin ÇELİK

 

TREN GELİR HOŞ GELİR…

 

Gölbaşı, Adıyaman ve Kâhta arasında demiryolu hattının kurulması için fizibilite çalışması yürütüldüğünü basından öğrendim.

 

            Böyle bir çalışmanın hayalini kurmak bile heyecan verici.

 

            Adıyaman’da demiryolları ağını genişletmek, ticaret, sanayi, turizm gibi konularda önemli olduğu kadar, insan yaşamına da direkt etkisi var.

 

Kaldı ki, Gölbaşı, Adıyaman ve Kâhta istikametinde her yıl onlarca kaza meydana gelmekte ve birçok vatandaşımız ölmekte veya sakat kalmaktadır. Bu kazalardaki maddi kayıp ise işin cabası.

 

            İşte bu nedenlerle ülkenin kalkınmasında bir lokomotif görevi gören demiryolu ağının Adıyaman’da genişletilmesi ve demiryolu taşımacılığının cazip hale getirilmesi, bu memlekete yapılabilecek önemli bir hayır olacaktır.

 

            Demiryolu taşımacılığı ile ilgili yaptığım inceleme ve araştırmalarda, bu coğrafyada 1856 yılından beri demiryolu hattı yapım çalışmaları başladığını öğrendim.

 

            O tarihlerde 130 km.lik İzmir-Aydın hattının yapımına başlanmış. Cumhuriyetin kuruluşuna değin yaklaşık 9 bin kilometrelik hat döşenmiş.

 

            Ancak, cumhuriyetin ilanında belirlenen milli sınırlarımızda ancak 4 bin kilometrelik hat sınırlarımız dâhilinde kalmış.

 

1923–1950 yılları arasında 3.578 km.lik demiryolu yapılmışken, 1950–1980 yılları arasında yılda sadece ortalama 30 km. yeni hat yapılabilmiştir. Yani savaştan yeni çıkmış, ekonomik gücü zayıf ülke olmamıza karşın Atatürk’ün yönetimindeki Türkiye’de demiryoluna önem verilmiştir.

 

Cumhuriyetin ilk yıllarında ekonomik gelişmenin ülke düzeyinde yayılmasını sağlamak amacı ile özellikle az gelişmiş bölgelere ulaşımın sağlanması için Batı'dan Orta Anadolu ile Doğu ve Güney Doğu Anadolu'ya demiryolu ağı bağlanmıştır. Bu politika ile 1927'de Kayseri, 1930'da Sivas, 1931'de Malatya, 1933'de Niğde, 1934 Elazığ, 1935 Diyarbakır, 1939'da Erzurum demiryolu ağına bağlanmıştır.

 

1950’den sonra demiryolu yapımı iyice azalmış, 2000’li yıllarda bu konu yeniden ülke gündemine girmeye başlamıştır.

 

Ak Parti iktidarında karayolu taşımacılarının tekelinde bulunan ulaşım hava, deniz ve demiryolunun güçlendirilmesi ile yeni bir boyut kazanmaya başlamıştır.

 

 Gölbaşı, Adıyaman ve Kâhta arasında demiryolunun hayata geçirilmesi, Besni, Tut ve Samsat ilçeleri için de önemli bir gelişme olacaktır.

 

Bir turizm ve tarım kenti olan Adıyaman ve ilçelerinin çehresi değişecektir. Bu bölgede üretilen ürünler, daha sağlıklı ve ekonomik yollarla diğer illerde pazarlanabilecektir.

 

Nemrut, Perre, Cendere gibi tarihi değerler ile Menzil ve Sahabe gibi inanç turizmi açısından önemli bir yere sahip olan yerlere daha kolay ve ucuz ulaşma imkânı olacaktır.

 

Üniversite kenti olma çabamızda ulaşım engeli ortadan kalkacak, Adıyaman, doğu ve batı ile bütünleşecektir.

 

Böyle bir gelişme Adıyaman için milattır. Ak Parti’ye her zaman en yüksek desteği sunan Adıyamanlılar, demiryolu ile verdiğinin karşılığını almış olacaklardır.

 

Mevcut siyasetçilerimiz ise alınlarının akıyla, görevlerini yapmış olmanın iç huzurunu yaşayacaklardır.

 

Bu konuda toplumsal refleks gösterilmelidir. Siyasetçileri, bürokratları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları, basın camiası ve toplumun her kesimi bu konuda üstüne düşen görevi yerine getirmelidir.

 

Daha müreffeh yarınlar dileğiyle…

 

 

Fahrettin Çelik

www.samsathaber.com

Oyu Puanı: 35 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir
Yorumlar

Bilgiler
Burda 1175 Yazı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: ESKİ SAMSAT’I ÖZLÜYORUM
Enfazla Değerlendirilen: FAHREDDİN AKTAŞ HAKK’A YÜRÜDÜ

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 42 (0 Kayıtlı Üye 42 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler:


 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri