Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Köşe Yazıları

Köşe YazılarıZiya AKTAŞHSYK’NIN TARİHİ KARARLARI [ Arama ]

HSYK’NIN TARİHİ KARARLARI
Başlık HSYK’NIN TARİHİ KARARLARI
Tarih 19.04.2011
Gönderen Editör

 

HSYK’NIN TARİHİ KARARLARI

 

Anayasa paketiyle ilgili 12 Eylül referandumunun getirdiği olumlu sonuçlardan biri daha uygulamaya konuldu. Meslekten ihraç edilen savcıların durumlarını görüşmek üzere toplanan Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK) tarihi kararlara imza attı.

 

Bu meyanda, Şemdinli İddianamesi nedeni ile meslekten çıkarılan Van eski Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın ihraç kararı kaldırıldı. Anayasa değişikliğinden sonra yeniden yapılandırılan HSYK, eski kurulun 5 yıl önce mesleğini bitirdiği savcıya dönüş yolunu açtı. Sarıkaya’ya herhangi bir disiplin cezası verilmesine gerek olmadığına hükmeden HSYK, ‘Şemdinli İddianamesinin hukuki kanaat olduğu, savcının görevi nedeniyle hazırladığı iddianameden dolayı cezalandırılamayacağını’ vurguladı.

 

Aynı toplantıda, Ergenekon soruşturması nedeniyle özel yetkileri alınan Erzurum’daki savcıların itirazları da haklı bulunarak; Osman Şenal, Rasim Karakullukçu ve Mehmet Yazıcı’nın yetkileri iade edildi.

 

Bilindiği gibi, 9 Kasım 2005’te, Şemdinli İlçe merkezinde eski PKK’lı Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitapevi bombalanmış, olayda bir kişi hayatını kaybetmişti. Soruşturmayı yürütmekle görevlendirilen Ferhat Sarıkaya tarafından hazırlanan iddianamede zamanın Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın da adı geçince, o günkü HSYK harekete geçerek, ‘Yaşar Büyükanıt’ı suçladığı’ gerekçesi ile Ferhat Sarıkaya hakkında meslekten ihraç kararı almıştı. Kurul bununla da yetinmeyip, adı geçen savcıyı avukatlık bile yapamaz bir konuma getirerek adeta hayattan tecrit etmişti.

 

İşte, meslek haysiyet ve şerefini her şeyin üstünde tutan, hukukun üstünlüğüne canı gönülden bağlı böyle bir demokrasi kahramanının haklarını iade etmek suretiyle büyük bir haksızlığın önüne geçen HSYK, bu kararla demokrasiye kurulan bir tuzağı daha etkisiz hale getirmiş oldu. Bu tarihi karara imza atan HSYK üyeleri, silinmemek üzere, adlarını tarihin sayfalarına altın harflerle yazdırmış oldular.

 

Ayrıca söz konusu toplantıda HSYK, eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında, soruşturmayı yürütürken eski kurul tarafından özel yetkileri kaldırılan Cumhuriyet Savcıları Osman Şenal, Rasim Karakullukçu ve Mehmet Yazıcı’nın itirazlarını da karara bağladı. Cihaner’in makamında gözaltına alınmasının ardından özel yetkileri kaldırılmış, bunun üzerine savcılar, yetkilerin ellerinden alınmasına itirazda bulunmuşlardı.

 

HSYK, üç savcının itirazlarını haklı bularak, özel yetkilerini iade etti. Bu gelişmeden sonra savcıların Erzurum Özel Yetkili Savcılığı’na atanmaları bekleniyor.

 

Ergenekon’un Erzurum-Erzincan ayağını soruşturan savcıların özel görevleri alınmak suretiyle Ergenekon davasını sulandırma, akamete uğratma ve vesayetin sisteminin ömrünü uzatma gayretlerine set çeken HSYK’nın bu girişimi kesinlikle küçümsenecek ve görmezden gelinecek bir olay değildir. Böylece demokrasinin önündeki barikatlardan biri daha kaldırılmış ve yol üstündeki dikenlerin bir kısmı temizlenmiş oldu. 

 

Eski HSYK’nın görevde olması durumunda, el atanların görevden uzaklaştırılmalarına yol açacak olan birçok dava bugün hiçbir baskı altında kalınmadan yürütülebiliyorsa, bu, HSYK’yı yeniden yapılandıran son Anayasa değişikliği paketi sayesinde olmaktadır.

 

Haksız bir şekilde görevden uzaklaştırılan hâkim ve savcıların tekrar göreve iade edilme uygulamaları bile, tek başına 12 Eylül referandumu ile kabul edilen kısmi Anayasa değişikliğinin ne kadar yerinde ve isabetli olduğunu açıkça gözler önüne sermiştir.

 

Görüldüğü gibi, bu sayede savcılarımız ve hâkimlerimiz, tabu sayılan birçok olayın üzerine daha bir cesaretle gitmekte, soruşturmaları hiçbir etki altında kalmadan kendi vicdani kanaatlerine göre yürütebilmektedirler. Demokrasinin kurumsal bir temele oturması ve vesayet sisteminin tasfiye edilmesi yolunda bu, az bir kazanım değildir.

 

Daha iyi gelişmelerin yaşanması dileği ile…

 

 

Ziya AKTAŞ

Oyu Puanı: 10 - Ortalama: 4.4

Yorum Gönder Değerlendir
Yorumlar

Bilgiler
Burda 1175 Yazı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: ESKİ SAMSAT’I ÖZLÜYORUM
Enfazla Değerlendirilen: FAHREDDİN AKTAŞ HAKK’A YÜRÜDÜ

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 3 (0 Kayıtlı Üye 3 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler:


 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri