Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Köşe Yazıları

Köşe YazılarıZiya AKTAŞSİTE ÜZERİNDEN YAPILAN POLEMİK [ Arama ]

SİTE ÜZERİNDEN YAPILAN POLEMİK
Başlık SİTE ÜZERİNDEN YAPILAN POLEMİK
Tarih 21.01.2011
Gönderen Editör

SİTE ÜZERİNDEN YAPILAN POLEMİK

 

            Son günlerde “Samsat Haber” sitesi üzerinden, kimi site müdavimlerinin zaman zaman atıştıkları, birbirlerine laf yetiştirme yarışına girdikleri, hakarete varan kırıcı bir dil kullanarak seviyesiz bir üslupla birbirlerine saldırdıkları müşahede edilmekte olup, bu durum esefle ve ibretle izlenmektedir. Sitenin, bu şekilde, adeta bir polemik yarışına sahne olması, doğrusu üzücü bir durumdur. Böyle bir tablo karşısında üzülmemek elde değil! Bunun iyi niyetle izahı mümkün olmadığı gibi bu durum, sitenin kuruluş amacına da ters düşmektedir.

 

            Bilindiği gibi, sitenin kuruluş amacı; yurdun değişik yerlerine dağılmış ve birbirini sık sık görme imkânı bulamayan Samsatlıların, site üzerinden iletişim sağlamaları ve birbirleriyle mesajlaşmalarıdır. Öte yandan sorunların çözümü noktasında önerisi olanların bunu site üzerinden insanlarla paylaşmaları ve bu yolla tartışmaya açmaları bir başka amaçtır. Yoksa, kısır çekişmelere ve insanların birbirlerine karşı hakarete varan salvolarda bulunmalarına zemin hazırlamak, bu olumsuz faaliyetler için imkan sağlamak, kesinlikle sitenin amaçları arasında zikredilemez.

 

            Sözü edilen olumlu amaç doğrultusunda siteye giriş yapanlar çoğunlukta olmakla birlikte, bunu, kendi egolarını tatmin ve insanlara hakarette bulunmak için kullananlar da yok değildir. Bu şekilde site üzerinden polemiğe girişmek ve kısır çekişmeler içine girmek hiç kimseye fayda sağlamadığı gibi bu durum, ahlaki de değildir. Çünkü, kendini kamufle edip karşı tarafa cevap imkanı tanımadan yapılan saldırıların, başka bir deyişle, taşları bağlayıp köpekleri salıvermenin ahlaki bir tarafının olamayacağı zaten izahtan varestedir. Böyle bir durumun ahlakla bağdaştığını söyleyebilmek için aklını peynir ekmekle yemiş olmak gerekir.

 

            Tabii, kısır çekişmelere, gereksiz polemiklere karşı çıkarken, hiç eleştiri yapılmasın gibi bir düşünce içinde, asla değilim. Eleştiri elbette olacak. Zaten eleştirinin olmadığı yerde, sorunlara çözüm bulmak ve gerçeğe ulaşmak kesinlikle mümkün olmaz. Sorunların çözümünde eleştiri, olmazsa olmaz bir şarttır.

 

            Sorunların çözümü noktasında eleştiri bir merhale olmakla birlikte, bu konuda dozu kaçırmamak ve hakarete varacak şekilde sınırı aşmamaya özen göstermek son derece elzemdir.

 

            Eleştirilecek bir husus varsa veya mutlaka eleştiri gerekiyorsa, bunu yaparken, kaynak ve hedef göstererek eleştiride bulunmak mertliğin, dürüstlüğün ve hakkaniyetin de gereğidir. Böyle bir hareket tarzı, eleştiri okları yöneltilen kişi veya kişilere, hedef göstermek suretiyle, kendini savunma ve hamle imkânı tanınarak dürüstçe bir davranış örneği sergilenmiş olunur.

 

            İsim belirtmemek suretiyle kendini kamufle ederek, karanlığa kurşun sıkar gibi, değişik rumuzlarla mesaj yazıp insanları olur olmaz yere karalamak kesinlikle iyi niyetle bağdaşan bir durum değildir. Şayet, amaç; bağcıyı dövmek değil de, üzüm yemekse,  iyi niyeti hiçbir zaman elden bırakmamak gerekir. Aksi halde, eleştirinin hedefi belli olmadan, olumsuz durumun ortadan kaldırılması ve olumsuz davranış sergileyen insanların kendilerini düzeltmeleri nasıl sağlanacak? 

 

            Böyle kısır çekişmelere, gereksiz polemiklere ve hakaretlere sahne olacaksa, sitenin kullanımda olmasının hiçbir anlamı yok! Yapıcı bir amaca hizmet etmeyecekse olmaması olmasından daha yeğdir. Bu konuda duyarlı olmak ve basın ahlak ilkelerine bağlı kalmak hepimiz için vazgeçilmez bir görev olmalıdır.

 

            Yapılan eleştirilerde, her zaman insaf ölçülerine bağlı kalınmalı, bunu yaparken eleştirinin kimden geldiği ve kime yöneldiği hususlarına mutlaka riayet edilmelidir. Aksi halde, amacın hâsıl olması kesinlikle mümkün değildir.

 

            Lütfen, bu hususta sağduyuyu hiçbir zaman elden bırakmayalım ve eleştiride bulunurken işe, empati ile başlayalım!..

 

17.01.2011

Ziya AKTAŞ

Oyu Puanı: 18 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir
Yorumlar
Editör
21 Ock 2011
Yazdıklarınızın tamanının altına imzamı atarım. Hislerime bir anlamda tercüman oldunuz. İstemeyerek te olsa bazı istenmeyen mesajları onaylamak zorunda kalıyoruz. Bunu da sadece arkadaşlarımızın özgürlüklerini kısıtlamama adına yapıyoruz. Sataşma ve hakaretlerden uzak, yapıcı eleştiriler yapılması hedefe varmada yol gösterici olacaktır. Yüreğinize sağlık diyor, bütün arkadaşlarımın bu doğrultuda hareket etmesini temenni ediyorum. EDİTÖR

Bilgiler
Burda 1175 Yazı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: ESKİ SAMSAT’I ÖZLÜYORUM
Enfazla Değerlendirilen: FAHREDDİN AKTAŞ HAKK’A YÜRÜDÜ

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 3 (0 Kayıtlı Üye 3 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler:


 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri