Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Köşe Yazıları

Köşe YazılarıFahrettin ÇELİKANNELİK BİLİNCİ [ Arama ]

ANNELİK BİLİNCİ
Başlık ANNELİK BİLİNCİ
Tarih 13.01.2011
Gönderen Editör

Fahrettin ÇELİK

ANNELİK BİLİNCİ

 

Cennetin ayakları altında olduğu müjdelenen, hayatını çocuğuna vakfeden, eli öpülesi insandır anne…

 

Engin bir sabrın, tarif edilemez şefkatin, fedakârlığın merkezi, merhametin kaynağı, azmin timsali, sevgi pınarı anneler…

 

Peki, çocuk doğuran her kadın anne midir? Bir anlamda cevap “evet” olabilir. Ancak, içerisinde bütün güzellikleri barındıran, annelik kelimesine mana veren duyguları içeren özelliklerde olmayan, sadece çocuğu dokuz ay karnında barındırarak, çocuğu emziren kadının anneliğinin eksik olduğu düşüncesindeyim.

 

Çocuğunu sevgiyle, şefkatle, güzel ahlakla yetiştiren, ailesinde örnek olan, yavrusunu bir sanatkâr gibi yontan, eğiten, iyiyi, güzeli, doğruyu öğreten, kendisinden çok çocuğunu düşünen yüce bir varlıktır anne…

 

Belki de, yeri doldurulamayan tek varlıktır anne. Kocamandır annelerin yürekleri. Almayı düşünmeden sürekli vermek isteyen, hakir görülse bile tebessüm edebilen tek varlıktır anne…

 

Bazen öyle olur ki, annenin şefkatinden, annenin gösterdiği ilgi ve yakınlıktan rahatsızlık bile duyarız. Belki de, bu kadar ilgiye cevap veremeyecek olmamızdan eziklik içerisinde oluruz. Ancak, anne bunu hissetse bile yaşımız kaç olursa olsun küçücük bir çocukmuşuzcasına bize ilgi gösterir, kanatlarını gerer üstümüze.

 

Anneler, dokunulabilen melek, koklanabilen çiçek, sımsıcak kucak, emniyetli sığınaktırlar her zaman için.

 

Bu kadar ulvi yaratıklar olan annelerimize karşı görevlerimiz var. Yüce Rabbimiz İsra sûresinde: “Rabbin ondan başkasına ibadet etmemenizi ve anne babaya iyilik etmenizi emretmiştir. İkisinden birisi yahut her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara öf bile deme. Onları azarlama, onlara güzel söz söyle. Onlara rahmet ve şefkat dolu tevazu kanadını ger. Onlara alçak gönüllü ve şefkatli davran ve onlar hakkında dua edip şöyle de: Ey Rabbim, bunlar küçükken beni nasıl yetiştirip büyüttülerse, sen de onlara merhamet et, acı." buyuruyor.

 

Biri Hz. Muhammed (S.A.V.) efendimize üç kez ben kime iyilik yapayım diye sorar. Peygamberimiz her üç seferde de “annene” cevabını verir.

 

Annelere iyilik yapılması, özellikle yaşlanınca, yardıma muhtaç duruma düşünce yardımcı olunması yönünde birçok ayet ve hadis bulunmaktadır.

 

Anneler kendilerini çocuklarının yetiştirilmesi için yaratılmış köle olarak bilir, öyle yaşarlar. Adeta anneler çocuklarının dertleriyle dertlenmekten zevk alırlar.

 

Ancak, son zamanlarda kadınlar anne olmaktan bile çekinir oldular. Sorumluluk almak, kendini bir çocuğun bakımına adamak zor geliyor günümüz kimi kadınlarına.

 

Sevgilerini bir kediye, bir kuşa, doğadaki başka bir varlığa veriyorlar da, kendilerinden bir parça olacak çocuğa vermekten korkuyorlar. Oysa bayanların karşılanması gereken ihtiyaçlardan biri de annelik güdüsüdür.

 

Çocuk olunca, rahat tatil yapamama, eve bağımlılık, özgürlüğün kısıtlanması gibi endişelerle maalesef çocuk yapmaktan korkuluyor. Böyle olunca da sevgi ve şefkat hisleri gün geçtikçe azalıyor. Özellikle de çalışan kadınların çocuk yapmaktan uzak durduklarını görürüz. Çünkü çocuk yaptıklarında işlerinden geri kalacaklar, iyi bir bakıcı bulma gereksinimi doğacaktır. Ve bu da beraberinde türlü sorunlar getirecektir. 

 

Sevgi hislerine sahip olmadığımız halde saygı bekliyoruz. Yaşlanınca bir kenara itilmekten şikâyetçi oluyoruz.

 

Geleceğimizin teminatı genç nüfus günbegün azalıyor. Korkarım bu durum ileride korkunç neticeler doğuracaktır.

 

Her canlı, neslini sürdürmekle mükelleftir. Anneliğin de insan neslinin devamı için tek alternatif olduğunu unutuyoruz.

 

Belki de, kelimeler yetersiz kalıyor anneyi ifade etmeye. Anne gibi yar olmayacağını bile bile bizler annelerimize gereken önemi vermiyoruz.

 

Kimi kadınlar da annelik sorumluluğunu taşımaktan korkuyorlar.

 

Dünyanın en kutsal varlıkları olan annelere saygılarımla…

 

 

Fahrettin Çelik

www.samsathaber.com

Oyu Puanı: 40 - Ortalama: 4.88

Yorum Gönder Değerlendir
Yorumlar
Editör
25 Ock 2011
sayın ÇELİK yazınızı çok beğendim emeğinize sağlık. bende bir anne olarak yazılanlara bütün kalbimle katılıyorum. özellikle çocuk sevgisini tadmamış ve çocuk sahibi olmaktan korkan insanların kedi köpek bakmaları.. tabi ki hayvanlara da değer vereceğiz ama bazı insanlar muhtaç çocuklara yardımcı olmaktansa hayvanlara onlarca para harcamayı tercih ediyor. çocuk sevgisi ayrı hayvan sevgisi ayrıdır. çocuk sevgisinini yerini hiç birşey tutamaz. yaşamayanda bilemez bunu. ANNELİK KADAR YÜCE BİR DUYGU YOKTUR. bunu yaşamayan anlayamaz . SİZ ERKEKLERDE... SÜRGÜN

Bilgiler
Burda 1175 Yazı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: ESKİ SAMSAT’I ÖZLÜYORUM
Enfazla Değerlendirilen: FAHREDDİN AKTAŞ HAKK’A YÜRÜDÜ

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 10 (0 Kayıtlı Üye 10 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler:


 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri