Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Köşe Yazıları

Köşe YazılarıZeynal KAPLANEmar [ Arama ]

Emar
Başlık Emar
Tarih 23.08.2010
Gönderen Editör

 

 

Emar (MR)

 

Geçtiğimiz günlerde, sağ kol omuz bölgesinde duyduğum ağrılardan dolayı Adıyaman Devlet Hastanesine müracaat ettim.

 

Yapılan muayeneden sonra doktorum Ortopedi uzmanı Abdulkadir Sarı beni “Emar” filmi çektirmek üzere röntgen bölümüne yönlendirdi.

 

 

 

Röntgen bölümünde çalışan kardeşim kadar sevdiğim, Ramazan Aykut Doğan işlemleri tamamladıktan sonra, gün tarih ve saat verilerek Emar’a sevk edildim.

 

Emar’ın biraz irdeledikten sonra 45 dakikalık serüvenin tezahür eden düşüncelerimi nakletmeye çalışacağım.

 

“Yeni görüntüleme teknolojileri arasında en etkileyici olanlardan biri manyetik rezonans görüntüleme ya da kısaca MRG veya MR'dir. MRG ağrısız, allerjiye yol açacak ilaç verilme zorunluluğu olmayan ve x-ışını gibi zararlı olabilecek araçlar kullanmayan bir tanı tekniğidir. Hasta güçlü bir elektromanyetik içeren bir silindirin içinde yatarken, vücuttaki hidrojen atomlarının enerji salmasına yol açan radyo dalgaları gönderilerek işlem gerçekleştirilir. Mıknatıs etkisi ile hareket eden binlerce atoma ait bilgi bir bilgisayara gönderilir ve incelenen alanın oldukça kaliteli bir resmi elde edilir. Radyolog doktorlar bu görüntüleri değerlendirilerek hastalık hakkında bilgi edinirler.

 

MRG ile kemiklerin içi görülebildiğinden derin yerleri incelemek mümkündür. Kafatasının içine bakıp beyin tümörü aramak, sinir kılıflarını inceleyip multiple skleroz bulgularını araştırmak, beyin kanaması ve eklem rahatsızlıklarını değerlendirmek gibi karışık ve zor işlemler gerçekleştirilebilir. Ayrıca kaslar, bağlar, kan damarları, kalp, karaciğer ve böbrek gibi organlar hastalık yönünden taranabilir. Ayrıca MRG beyin yapısını da değerlendirebildiğinden dolayı, ruhsal bozuklukların incelenmesinde de kullanılabilir. Elde edilen görüntüleri değerlendiren bir radyolog doktor bilgisayar aracılığıyla ek bazı işlemler yaparak daha detaylı ve farklı bilgiler elde edilebilir. MRG ile insan vücudu bir elmayı dilimler gibi incelenebilir. MRG'nin tanıya yardımcı olan özellikleri yanında ek olarak işlem için hastanın hastanede kalma zorunluluğunun olmaması, hastanın rahatsızlık duymaması ve radyolog doktorun sonuçları klinisyenlere hemen bildirebilmesi gibi yararları da vardır. MRG çağımızda beyin ve omurilik hastalıkları ve patolojilerinin görüntülenmesinde en değerli görüntüleme yöntemidir.”

 

Mr bölümünde; güler yüzlü, kibar, nazik, bir beyefendi adını sonradan öğrendiğim, ismi Hacı Satıcı olan Röntgen Teknisyeni kefeni andıran, altlı üstlü elbiseleri giymemi istedi.

 

Boylu boyunca uzandığım sedye ile omuz bölgem kelepçeyle sabitlendi. Ve yavaş yavaş kabre indirilir gibi bir silindirin içinden geçtim.

 

Orda gözlerimi açsam mı kapatsam mı diye farklı bir tezehhüre kapıldım. Gözlerimi kapayarak salâvat getirmeye başladım. Kendimi bir an için kabirde olma ihtimali üzerinde durdum. Acaba münker ve nenkir gelseler bana ne soracaklar diye düşündüm. Ve en önemlisi ben buna hazır mıydım? Daha da önemlisi dünya da işlediğim ameller bu sorgu ve suale yetecek miydi?

 

Birden! Süreleri ve sesleri farklı, çok gürültülü, kulağı tırmalayan ve beyin ile vücut arasındaki dengeleri alt üst eden, Radyo dalgaları 45 dakika kadar sürdü.

 

Gerçi ne kadar kaldığını kestirmekte zor.

 

Gerçekten kabre indiğimiz ve tüm sevdiklerimizin bizden uzaklaştığı andan itibaren ölü olanın biz olduğunu fark ettiğimiz zamandan sonra işlediğimiz suçlar ve sevaplar bizi nasıl bir sorgu durumuna sokacak.

 

Allah mecbur etmesin ama herkes bir sefere mahsus olsa da Emar silindirine girmeli.

 

 

Oyu Puanı: 4 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir
Yorumlar

Bilgiler
Burda 1175 Yazı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: ESKİ SAMSAT’I ÖZLÜYORUM
Enfazla Değerlendirilen: FAHREDDİN AKTAŞ HAKK’A YÜRÜDÜ

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 11 (0 Kayıtlı Üye 11 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler:


 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri