Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Köşe Yazıları

Köşe YazılarıZeynal KAPLAN17. Uluslararası Kâhta Kommagene Festivali [ Arama ]

17. Uluslararası Kâhta Kommagene Festivali
Başlık 17. Uluslararası Kâhta Kommagene Festivali
Tarih 30.06.2010
Gönderen Editör

 

17. Uluslararası Kâhta Kommagene Festivali

 

Geçtiğimiz günlerde, 23-26 Haziran tarihleri arasında yapılan Kahta festivali gerçekten basına yansıdığı gibi fiyasko ile mi sonuçlandı. Yoksa iç güzarlık yapılıp Kahta festivalinin üzerine gölge mi düşürülmeye çalışılıyor.

 

Okuyucularımın dikkatinden kaçmamıştır. Genelde yerel gelişmelerle ilgili yazmayı şiar edinmemişimdir. Ama eğer bizler toplum yararına bir şeyler yapma gayreti içerisindeysek, yaşadığımız topraklar üzerinde gelişen ve gerileyen olayları toplum yararına eleştirisel de olsa irdelemek gerekir.

 

Adıyamanlılar olarak il dışında birbirimizi çok iyi tutarız. Her türlü desteği esirgemeyiz. Hele de dışarıdan Adıyaman veya Kahta, Gölbaşı, Besni, Tut, Samsat, Sincik ve Gerger ilçelerimize gelenler çok daha mükemmel karşılar onlar baş tacı ederiz. Bu güzel olan insani yönümüzü maalesef kendi içimizde bir türlü yakalayamayız. Kısır döngüler içerisinde çekişir gideriz.

 

 

Neyse asıl konumuz bu değil. Başka bir zamanda bu konular üzerinde de sizlerle dertleşirim.

 

Şimdi festival nedir nasıl yapılır gelişmiş ülkelerde bu komite işleri nasıl yapılırın üzerinde kafa yoralım.

 

Ondan sonrada takdir halkımızındır diyip kararı millete bırakalım. Çünkü en doğru ve nihai kararı halk verir.

 

Bir FESTİVAL KOMİTESİ kurulmalıdır. Bu komite her yıl festival anında yeniden bir yıl görev yapacak şekilde belirlenmelidir. Bu komitede kaymakamlık, belediye, ilçe resmi dairelerin temsilcileri, ilçe derneği, ilçe vakfı, ilçe kent meclisi, ilçe iş adamları derneği, köy dernekleri ve varsa diğer sivil toplum örgütlerinden temsilciler bulunmalıdır. Komite kendi arasında alt komiteler kurmalı gerekirse bu komitelere halktan kişilerinde almalıdır. Mali komite, halkla ilişkiler ve tanıtım komitesi, Ağırlama komitesi, program komitesi vb… İhtiyaca göre komiteler olmalı ve bunlar yıl boyu periyodik toplanarak görev yapmalıdır.

 

İlk yapılması gereken iş gelecek festivalin amacının belirlenmesidir.

 

Festival amacı belirlenirken öncelikle;

 İlçenin özellikleri nelerdir, neler üretiliyor, gelenek ve görenekleri nelerdir, Unutulan değerleri nelerdir? Geçtiğimiz yılda; ilçe düzeyinde, il düzeyinde, ülke düzeyinde ve dünya ölçeğinde ortaya çıkan ilçemize ait değerler nelerdir?

 

İkinci olarak gelecek festivalde varılması istenen hedef belirlenmelidir.

Gelecek yıl ilçemize ve insanına verilecek hedefler neler olmalıdır? Gelecek yıl ne yılı olmalıdır. Festivalde ilçemize yapılacak; eğitimle ilgili yatırımlar, turizmle ilgi yatırımlar, il ve ilçe tanıtımı, Sanayi ile ilgili yatırımlar, Tarım yatırımları…. vb. hedefler ortaya konmalıdır.

 

Festivalin amacı ve hedefi belirlendikten sonra festival programı yapılmalıdır.


Bir festival kitapçığı davetiyede ek’inin de olacak şekilde hazırlanmalı ve etkin bir şekilde il ve tüm ilçelerinde, çevre il ve ilçelerinde hatta köylerde dağıtımı sağlanmalıdır.

 

Programda etkinlik yapacak her birimin hazırlanan taslak programın içinde kendi hazırlıklarını yapmaları sağlanmalıdır.

 

Festival en az 3 gün sürmelidir, süre bir haftaya kadar çıkartılabilirse çok iyi olur. Festivaller yapıldıkça içeriği gelişeceği için günlerin artması zaten kaçınılmazdır.

 

Festivale ilden, ilimize ait tüm ilçelerden ve yakın diğer illerin ilçelerinden grupların katılması ve bir programlarını sunmaları sağlanmalıdır. Bu sayede tüm ilde ve yakın bölgede ilçemizin tanıtımı sağlanmış olacaktır.

  

Ülkemizde diğer coğrafi bölgelerden kardeş ilçeler edinilmeli ve onlarında ilçemizde festivalde temsili sağlanmalıdır.

 

Ülke dışından kardeş ilçeler edinilmeli ve o kardeş ilçelerden de ilçemiz festivaline grupların katılımı teşvik edilmelidir.

 

Kardeş ilçeler yoksa kısa vadede başka coğrafi bölgelerde ve ülkelerde kardeş ilçeler edinilmelidir.

 

Siyasilerin katılımı sağlanmalı, planlanan prensipler dahilinde festivalde söz hakkı verilmeli ama kesinlikle partiler üstü hareket edilmemeli, hiçbir partiye öncelik tanınmamalıdır. Bu önceden katılımcılara bildirilmeli konuşma sıraları ve süreleri tebliğ edilmeli ve kesinlikle uyulmalıdır. Bu ilçeye büyük saygınlık kazandıracaktır.

 

Çevre il ve ilçelerden yerel yönetimler aracılığıyla ücretsiz otobüs seferleri düzenlenmelidir.

 

İlçede yetiştirilen ve üretilen ana ürünlere ait programlar yapılmalı ve üreticilerinin teşvik edilmesi için ödüller konularak yarışmalar yapılmalıdır. (“EN İYİ NAR BAHÇESİ, EN İYİ SÜT İNEĞİ, EN İYİ, EN İYİ BUĞDAY TARLASI ,EN İYİ CEVİZ BAHÇESİ, EN İYİ BAL ”gibi.)

 

Köyler arası SPOR, FOLKLOR  vb. yarışmaları yapılmalı ve festivalde bunların finalleri yapılmalı ve ödülleri verilmelidir.

 

Köyler arası MÜZİK, RESİM, ŞİİR, PROJE vb. yarışmalar yapılmalı ödüller verilmelidir.

 

FESTİVAL AĞASI ve FESTİVAL GÜZELİ, FESTİVAL KIZ VE ERKEK ÇOCUĞU; gibi kategoriler konularak seçimler yapılmalıdır.

 

Önümüzdeki yıl içinde tüm ilçe etkinliklerinde festivalde ödül alanlar davet edilmeli ve bu unvanları ile tanıtımları yapılmalıdır.

 

Mutlaka ilçenin geçmişinin değerlendirildiği ve geleceğinin planlandığı PANELLER yapılmalıdır.

 

Festivalle ilgili bir WEB sitesi hazırlanmalıdır. Geçmiş burada arşivlenmeli, günlük olaylar duyurulmalı ve gelecek hedefleri ilan edilmelidir. İl ve ilçelerdeki diğer web portalları bu işlere iştirak edilmeli.

 

Her festival sonrası festival sonuçları bir kitapçıkla duyurulmalıdır. Ülke ve ülke dışında gerekli yerlere gönderilmeli.

 

İl mahalli basını ve ulusal basından gazete, radyo, internet siteleri ve televizyonların davet edilerek misafir edilmesi il ve ilçe tanıtımı açısından uygun zemin hazırlayacaktır.

 

Kesinlikle il yerel yönetimleri, sivil toplum örgütleri, siyasi parti veya temsilcileri, bürokrasi, akademisyenlerin vb. katkıları ve katılımları sağlanmalı.

 

Hedefler doğrultusunda her yıla bir isim verilmelidir.

”EĞİTİM YILI “ ,”TARIM YILI”, “TURİZM YILIgibi.

 

Bu bilgiler ışığında yapılan Adıyaman’a ve tüm ilçelerine mal olan 17. uluslar arası Kahta Kommagene festivali gerçekten dillendirildiği gibi fiyasko, protokol festivalimiydi? Yoksa Adıyaman ve Kahta ve diğer ilçelerimiz adına, daha güzeli, daha iyisi, daha çok tanıtım için ve daha iyi katılım için neler yapıldı ve neler yapılabilir sorularını sorumlularına bırakarak, milletimizle paylaşmayı bir kamuoyu görevi olarak biliyorum. Takdir halkımızındır.

 

Oyu Puanı: 4 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir
Yorumlar

Bilgiler
Burda 1175 Yazı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: ESKİ SAMSAT’I ÖZLÜYORUM
Enfazla Değerlendirilen: FAHREDDİN AKTAŞ HAKK’A YÜRÜDÜ

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 1 (0 Kayıtlı Üye 1 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler:


 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri