Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Köşe Yazıları

Köşe YazılarıBaykan SARIKAYATURİSTİ BÜYÜLEYEN GÜZELLİK [ Arama ]

TURİSTİ BÜYÜLEYEN GÜZELLİK
Başlık TURİSTİ BÜYÜLEYEN GÜZELLİK
Tarih 28.05.2010
Gönderen Editör

 

 

TURİSTİ BÜYÜLEYEN GÜZELLİK

 

Malatya’ya Km.lerce uzakta olan Adıyaman’ın Kahta İlçesinde yer alan Milli park içerisinde  tarihe ev sahipliği yapmış, Unesco tarafından 1987 yılında Dünya Mirası alanı olarak ilan edilen dünyanın sekizinci harikası sayılan 2150 metre yükseklikteki Nemrut dağı her yıl Turizm döneminde Malatya’dan Nemrut dağına yol geçer-geçmez polemiği yaşanmaktadır.

 

      

Yıllardır devam eden bu tartışmalara, atışmalara ciddi manada dur diyen de olmamıştır. Adıyaman adına kimse çıkıp kendi sınırlarına bulunan Nemrut yolunun nereden geçeceğini, bu dağla birlikte Cendere köprüsü, Arsamia ve Karakuş gibi tarihi yerlerin Adıyaman topraklarında olduğunu belgelerle ortaya koyan olmamıştır. Bundan önce Aksu köyündeki suya göz kırpan Malatya Aksu köyünün de kendilerine ait olduğunu iddia ederek Adıyaman’ın elinden almak istemişti. 1881 yılında Nemrut dağında çalışma yapan Alman Mühendis karl sester bile Nemrut dağının tepesindeki terasların Fırat ve Samsat havzasında yer aldığını söylemektedir. Yani Nemrut dağının Malatya ve Pötürge ile hiçbir alakasının olmadığını ortaya koymuştur.

 

     

Eşi ve benzeri olmayan efsanevi dağ olmakla birlikte Güneşin doğuşunun ve batışının çok güzel olmasının yanında Kahta çayını bir kolye gibi saran Cendere gibi tarihi köprüye gelmek isteyen Turiste Cendere köprüsünün yolunu Malatyalılar  nasıl tarif edecekler. Adıyaman ne kadar bahtı kara, fukara bir il durumuna gelmiş ki topraklarını baraj gölüne teslim eder de, sulamadan faydalanmaz. Maden yataklarını içinde bulundurur ama, sanayide her gün geriler, fabrikasına kilit vuran sanayici sıralamasında önde olmak burada yaşayanların kaderi mi yoksa ortada bir eksiklik mi var.Tarım kenti olmamız gerekirken, ırgatlık yapmada yine ön sıralarda, bunları gören inceleyen kafa yoran bilimsel açıdan Adıyaman meselelerini masaya yatıran  kimse yokmudur? Elinde sadece Turizm kalan çevresinde pise pasa bulaşmayan Adıyaman’ın GAP tan yararlanarak hiçbir kalkınma hakkına sahip değilmidir? GAP kalkınma planlarında Gaziantep, Mardin gibi iller öncelikli olurken Adıyaman yatırım konusunda gerilerde kalmış, işsizlikte önde gitmesinin sebebi araştırıldı mı?.

 

     

Ayrıca, Kültür Turizm İl müdürlüğü Web sayfasının Nemrutla ilgili Genel Bilgiler bölümünde Nemrut Dağını tanıtırken sınırlarında polemik yaşandığı yerlere dikkat etmelidir. Ekonomi güzel demek yerine önce Web sayfasını daha iyi hale getirmelidir.

 

     

           Anadolu’nun en eski yerleşim merkezi olan Nemrut dağının üstünde yıldızların parlaklığını, güneşin doğuşunu başları kabak, ayakları çıplak olarak  bir medeniyeti  gerilerden seyretmeye terk edilen bir İl olmaktan çıkarmak için, herkes üstüne düşeni daha iyi yapmalıdır.      

     

 

       

   

Oyu Puanı: 1 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir
Yorumlar

Bilgiler
Burda 1175 Yazı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: ESKİ SAMSAT’I ÖZLÜYORUM
Enfazla Değerlendirilen: FAHREDDİN AKTAŞ HAKK’A YÜRÜDÜ

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 1 (0 Kayıtlı Üye 1 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler:


 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri