Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Köşe Yazıları

Köşe YazılarıZiya AKTAŞSALİH FIRAT’IN İLKELİ DURUŞU [ Arama ]

SALİH FIRAT’IN İLKELİ DURUŞU
Başlık SALİH FIRAT’IN İLKELİ DURUŞU
Tarih 04.02.2013
Gönderen Editör

 

 

SALİH FIRAT’IN İLKELİ DURUŞU

 

            CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in Meclis’te Anayasa değişiklikleri kapsamında Anadilde Savunma konusu görüşülürken sarf ettiği sözlerin yankısı hâlâ devam etmektedir. Bilindiği gibi adı geçen milletvekili, “ Kürt milliyetçiliğini bana ‘ilericilik’ ve ‘bağımsızcılık’ diye yutturamazsınız...Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezseniz…” şeklinde baştan aşağı ırkçılık kokan tuhaf bir konuşma yaparak tepkilerin fitilini ateşlemişti.

            Söz konusu olayı derinlemesine tahlil edince aslında ortada fazla şaşıracak bir durumun olmadığı görülecektir. Söz konusu olan CHP’nin her zamanki hal-i pürmelali. Adı geçen partinin iki ileri bir geri şeklinde tezahür eden ikircikli ve ilkesiz duruşunun sonucu olarak dillendirilen söylemlerine sadece yeni bir halka eklenmiş oldu, hepsi o kadar. Yoksa yeni bir durum mevzu bahis değildir. Burada farklı olan ve daha önceleri görmeye alışık olmadığımız durum,  bir milletvekilinin olanlara tepki gösterip, istifa etmesidir sadece.

            Meclis kürsüsünde yapılan konuşmayı adı geçen milletvekilinin kişisel görüşünden ziyade bir zihniyetin dışa vurumu ve deşifre edilmesi şeklinde anlamak daha isabetli bir değerlendirme olacaktır. Söz konusu atraksiyonu, daha önce defalarca tanık olduğumuz partideki ulusalcı, laik, Kemalist damarın kabarmasının sonucu olarak tezahür etmiş olan çıkışların bir devamı olarak görmek gerekir.

            Esasen malum zihniyeti bugünkü CHP ile sınırlandırmamak gerekir. Tarihi boyunca CHP bu tür zikzaklar çizmiş, demokrat veya sosyal demokrat görünerek, ırkçı ve kafatasçı bir siyaset takip etmiştir. Bu bağlamda; CHP’nin 27 Mayıs askeri darbesindeki rolünü unutmak hiç mümkün mü? Ya Dersim katliamındaki başrol oyunculuğuna ne demeli CHP’nin? Cumhuriyet tarihi boyunca izlenen asimilasyon politikalarında CHP’nin üstlendiği misyon görmezden gelinebilir mi? Soruları daha da çoğaltmak mümkün. Görüldüğü gibi ortada yeni değil, daha öncekilerin devamı niteliğinde bir durum söz konusudur.

            Salih Fırat’ı istifaya götüren neden, konuşmanın yapılmış olmasından çok, partili milletvekillerinin konuşmayı yapan milletvekilini alkışlaması olduğu anlaşılmaktadır. Yani istifanın asıl nedeni, o talihsiz konuşmanın sahiplenilmesi ve kurumsal bir tavrın geliştirilmesidir.

            Partide meydana getirdiği depremin etkisine bakınca istifanın Salih Fırat’la sınırlı kalmayıp arkasının geleceği ve dairenin daha da genişleyip etki sahasını arttıracağı anlaşılmaktadır.  

            Yerinde bir kararla bu asil davranışı sergilemesinden dolayı Salih Fırat’a teşekkürü bir borç telakki ediyorum. Böyle bir davranışı sergilemekle değil seçmenlere ihanet, tam tersine zaman zaman takiyecilik yapan CHP’nin gerçek niyetini ortaya çıkarıp bu partinin güvenilmez olduğunu deklare ettiği için seçmenin gözünde daha yücelmiş ve yüksek bir payeye kavuşmuştur. Günü gelince seçmenin bu asil davranışı ve ilkeli duruşu mutlaka değerlendirip ödüllendireceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın.

            Irkçılık elbette lanetlenmesi gereken bir politikadır. Irkçılık yapmak ne kadar yanlışsa, kendi mensubu olduğu etnik toplumun ve topluluğun aşağılanmasına, hakir görülmesine ve ikinci sınıf vatandaş muamelesine tabi tutulmasına sessiz ve seyirce kalmak da aynı derecede yanlıştır, aşağılık bir durumdur.

            İşte Salih Fırat bu aşağılık duruma seyirci kalmadığı ve bunu içine sindiremediği için kendisine ne kadar teşekkür edilse azdır. Ayrıca böyle bir hareketle insanlık değerlerinin hiçbir çıkara feda edilemeyeceğini göstererek kendi kişisel menfaatini her şeyin üstünde tutanlara da iyi bir ders vermiş oldu.

            Umarım Salih Bey, bu konudaki kararlılığını sonuna kadar sürdürüp tüm ikna çabalarına sırtını döner ve gittiği yoldan geri adım atmaz. Şunu iyi bilsin ki, Adıyamanlılar bu asil davranışı ve ilkeli duruşu takdir etmektedir ve bu yolda kendisini asla yalnız bırakmayacaklardır.

            Salih Fırat’ın bu insani çıkışının hayırlı gelişmelere vesile olmasını temenni ediyor, bundan sonraki siyasi yaşamında kendisine başarılar diliyorum.

Oyu Puanı: 18 - Ortalama: 4.93

Yorum Gönder Değerlendir
Yorumlar

Bilgiler
Burda 1175 Yazı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: ESKİ SAMSAT’I ÖZLÜYORUM
Enfazla Değerlendirilen: FAHREDDİN AKTAŞ HAKK’A YÜRÜDÜ

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 11 (0 Kayıtlı Üye 11 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler:


 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri