Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Köşe Yazıları

Köşe YazılarıZiya AKTAŞHAYIRLI İŞLERE MUHALEFET ETMEK [ Arama ]

HAYIRLI İŞLERE MUHALEFET ETMEK
Başlık HAYIRLI İŞLERE MUHALEFET ETMEK
Tarih 13.12.2012
Gönderen Editör

HAYIRLI İŞLERE MUHALEFET ETMEK

 

            Toplum yararına girişilen her olumlu teşebbüs, tarihin her döneminde mutlaka belli bir muhalefetle karşılaşmış, icra edilen her hayırlı işe karşı şer odakları harekete geçerek söz konusu faaliyeti sabote etmek ve boğmak için sinsi faaliyetlerin içine girmişlerdir. 

 

            Bazı insanlar olaylara ve meselelere olumsuz yönden bakmayı, yapılan her olumlu gelişmeye buğzetmeyi bir alışkanlık, bu yaklaşım tarzını adeta bir meslek haline getirmişlerdir. Ne yapıp edip, illa meselenin olumsuz bir yönünü bulup ortaya çıkaracak ve temin ettikleri malzeme üzerinden karalama kampanyasını sürdüreceklerdir. Halbuki yapılan iş ve girişim ile ilgili onca olumlu yön varken, tüm bunları görmezden gelip, kuyuda iğne arar gibi, olumsuz yönler bulma arayışına girmek, yapılan hayırlı işleri mahkûm etmek ve boğmaktan başka bir sonuç vermez.

 

            Böyle bir girişimi iyi niyet ve yapılan işleri olumlu mecraya kanalize etme çabası ile, yani yapıcı muhalefetle açıklamanın imkânı yoktur. Meseleye bu şekilde yaklaşanlar esasen ön yargılı olup bunlar, insanları karalamayı ve yapılan hayırlı işleri sabote etmeyi kendilerine misyon edinmiş kimselerdir. Bu insanların, toplum yararına yapılan işlerin ve bu amaçla hayata geçirilen organizasyonların başarısız olması için dua edecek kadar kalpleri kaskatı kesilmiş, vicdanları körelmiştir. Güya bu şekilde işin akamete uğraması halinde kendilerinin haklı olduğu ortaya çıkacak ve bu konuda fedakârlık yapıp işe soyunan insanların burnu sürtünmüş olacaktır.

 

            Bazı insanlar hiçbir menfaat beklentisine girmeden, toplum yararını gözeterek Allah rızası için bir işe soyunuyorlarsa, bunlara ancak minnet duyulur ve teşekkür edilir, başka bir şey değil. Ne yazık ki hazımsızlık ve kıskançlığın verdiği ruh hali ile, bazı art niyetli kişiler tam tersi tavırlar sergileyebilmektedirler. Hayırlı işlere öncülük eden ve işi omuzlayan insanlar sanki zararlı faaliyetlerde bulunuyorlarmışçasına kimi zaman hedef tahtasına konulup yaylım ateşine tutulabilmişlerdir. Yapılan hayırlı işlerde insanların azim ve kararlılıklarını kırmanın kime ne faydası var? Anlamak mümkün değil.

 

            Toplum yararına icra edilen çoğu işte olduğu gibi ne yazık ki Samsatlılar Derneği’nin kuruluş çalışmalarıyla ilgili de bir kısım çatlak sesler duyulmakta, az da olsa söz konusu teşebbüsü baltalama ve bu işi omuzlayan insanların azmini kırma girişimlerine tanık olunmaktadır. Oysa bu işi üstlenen insanların bunda bir çıkarı olmadığı gibi, bu yoldaki olası meşakkatleri göğüslemeyi göze alarak işe soyunmuşlardır. Burada tek amaç; Samsatlıların ortak yararıdır. Bundan dolayı bu insanların desteklenmesi, teşvik edilmesi gerekirken, bakıyoruz bazıları çıkmış, adeta yapılanları önemsizleştirmek ve küçük göstermek babından olaya dudak büküp  “yok sadece tabela asmakla bir işin yapılmış olmayacağı, yok bilmem şöyledir böyledir” diyerek işi sulandırmanın bin bir gayreti içine girmişlerdir. 

 

            İşi sulandırma gayretine girenler ya toplum yararına faaliyet gösteren derneklerin amacını bilmiyorlar ya da art niyetli ve maksatlı bir tutum içindedirler. Bu tür derneklerin ekonomik bir faaliyeti olmayıp gerektiğinde üyelerinin bir araya gelip istişare ve fikir alış verişinde bulunmalarını, insanların bir mekânda buluşup hasbihâl etmelerini sağlamak ve dernek üyeleri ve derneğe sempati duyanların ortak sorunlarına çözüm üretmektir.

 

            Meseleye hep olumsuz tarafından bakanlar, adı geçen derneğin ne yapmasını bekliyorlar acaba? Herhalde derneğin yatırım işlerine girip üyelerine ve halka ekonomik fayda sağlamasını umuyorlar. Bu dernek bir belediye, bir özel idare veya karayolları gibi yatırımcı bir kuruluş değil ki, kendisinden bu tür faaliyetler beklensin ve bu beklentilerin haklı bir temeli olsun. Böyle bir beklenti gerçeklerle örtüşmediği gibi bu, insaflı bir yaklaşım tarzı da değildir.

 

            Bazılarının burun kıvırıp küçümsedikleri tabela asmak da aslında, lanse edilmeye çalışıldığı gibi önemsiz bir iş değildir. Bir sorun çıktığında en azından Samsatlıların sırtını dayayacakları, çözüm mercii olarak başvuracakları tüzel kişilik kazanmış bir dernekleri mevcuttur. Hiçbir şey yapılamasa dahi, insanların toplanıp buluşacakları bir dernek binasının hizmete açılmış olması bile tek başına büyük bir başarı sayılır.

 

            Doğrusunu söylemek gerekirse, fedakârlık noktasında şahsen benim de derneğe pek bir katkım olduğu söylenemez; fakat en azından bu hayırlı teşebbüse manevi destek veriyor ve bu işi sırtlayan arkadaşların başarıya ulaşmaları için dua ediyorum.

 

            İlk Çağ filozofu Romen Diyojen’in, “Gölge etme başka ihsan istemez”  dediği gibi, destek çıkmıyorsak bile, hiç olmazsa toplum yararına icra edilen hayırlı işleri kösteklemeyelim, yani gölge etmeyelim. Fedakârlığın bu kadarını da lütfen yapalım!

 

            Selam ve dua ile…

Oyu Puanı: 14 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir
Yorumlar

Bilgiler
Burda 1175 Yazı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: ESKİ SAMSAT’I ÖZLÜYORUM
Enfazla Değerlendirilen: FAHREDDİN AKTAŞ HAKK’A YÜRÜDÜ

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 3 (0 Kayıtlı Üye 3 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler:


 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri