Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Köşe Yazıları

Köşe YazılarıMemet AKTAŞEĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER-KÖTÜ ÖRNEKLER… [ Arama ]

EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER-KÖTÜ ÖRNEKLER…
Başlık EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER-KÖTÜ ÖRNEKLER…
Tarih 10.07.2012
Gönderen Editör

 

EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER-KÖTÜ ÖRNEKLER…

4 Temmuz tarihli Yeniyol Gazetesinde; Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Eğitimde İyi Örnekler” adlı toplantı düzenlendiği haberini okudum.

İlimizin eğitimdeki başarı sıralamasının çok gerilerde olduğu bilinen bir gerçek… Yıllardır söylenir, dururuz… Ama gerçek çözümünü ya aramayız veya arayıp bulsak dahi uygulamaz, bu kısır döngüden kurulamayız…

On yıl kadar önce Adıyaman Yavuz Selim İlköğretim Okulunda Hacı Mehmet Alkuş adlı sınıf öğretmeni vardı. Başardım, diyebilmesi için önce öğrencilerinin başarması gerektiğine inanır, özel ilgi ve eğitime muhtaç öğrencilerinden beş kuruş para bile almadan okul dışı saatlerde ek kurs verir, başarı çıtalarını yükseltmeye çabalardı. Mevzuata göre böyle bir emek ve zaman harcaması zorunlu olmamasına ve herhangi bir yerden talimat da almış bulunmamasına rağmen mesleki ve vicdani sorumluluk duygusu içerisinde hareket ederdi. Alkuş gibi kim bilir kaç iyi örnek vardır aramızda… 

Her şeyden önce başarı duygusu öncelikle insanın içinden gelmeli, işini sevmeli, işine, hatta işinden önce kendisine saygısı olmalı… Helal-haram kavramlarını sadece dini sohbetlerde kullanmamalı, öncelikle kendi içinde, vicdanında aramalıdır. Öğretmenliğinin veya diğer bir devlet memurluğunun yanında ek iş olarak oto alım satımı, emlak alım satımı ve komisyonculuğu, profesyonel yapı ortaklığı veya kooperatif yöneticiliği gibi işler yapmak istiyorsa bunu serbestçe yapmalı, ancak kayıt dışı değil kayıt içi ekonomik faaliyet olarak, muvazaa ile başkaları adına değil doğrudan kendi adına yapmalıdır. Bunun için devlet memurlarının yasadaki ikinci iş yasağı kaldırılmalıdır. Lakin önce; öğretmenlik veya devlet memurluğundan alınan aylık hak edilmeli,  kısaca bankamatik memur olunmamalıdır. Hele hele; sınıf öğretmenliği değil de okul müdürlüğü veya yardımcılığı gibi “varlığı veya yokluğu pek belli olmayabilen” bir görev için ayda 2–3 bin lira aylık almasına rağmen eğer okul veya ilgili şube müdürlerinin hoşgörüsünden ziyade “suiistimaline” sığınıyorsa burada “iyi örnek” aranabilir mi? Aransa da bulunabilir mi?

Üstüne üstlük belediye başkanının düzenlediği “belli bir esnaf” grubunun toplantısına memuriyetini ve bundan aldığı maaşını “hiç sayarak” mesai saatleri içerisinde “esnaf” sıfatıyla katılma cüretini gösterebiliyorsa bu tür insanların istifa etmesi, maaşını almaması veya bir hayır kurumuna resmen bağışlaması en akıllı ve vicdani hareket olur. Aksi halde mesaiye bağlılık ve başarı, daha doğrusu başarısızlık grafiğini kendi vicdanında izleyemiyorsa ilgili kurum amirlerinin izlemesi, “Ya öğretmenlik/memuriyet, ya esnaflık?” tercihine zorlaması gerekmez mi?      

O halde bir de “eğitimde kötü örnekler” toplantısı düzenlenmeli, bu sözüm ona “örnekleri!” ilgili kurum amirleri önce uyarmalı, uyarma işe yaramadığı takdirde ise özendiği esnaflığa hukuken de kavuşabilmesi için öğretmenlik/memuriyet görevinden uzaklaştırılarak aldığı maaşı helal ettirecek başka ihtiyaç sahipleri istihdamının yolu açılmalıdır. Bu becerilmediği takdirde ise tüm esnaflara devletçe maaş bağlanarak! adalet ve fırsat eşitliği yaratılmalıdır. 

Aksi halde bu tür toplantılarla sadece havanda su dövülmüş olur…   

Mustafa IŞILDAK www.mustafaisildak.com.tr

0532–422 95 28 m.isildak02@gmail.com

Oyu Puanı: 8 - Ortalama: 4.5

Yorum Gönder Değerlendir
Yorumlar

Bilgiler
Burda 1175 Yazı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: ESKİ SAMSAT’I ÖZLÜYORUM
Enfazla Değerlendirilen: FAHREDDİN AKTAŞ HAKK’A YÜRÜDÜ

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 4 (0 Kayıtlı Üye 4 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler:


 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri