Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Köşe Yazıları

Köşe YazılarıFahrettin ÇELİKKIRŞEHİR İZLENİMLERİM [ Arama ]

KIRŞEHİR İZLENİMLERİM
Başlık KIRŞEHİR İZLENİMLERİM
Tarih 01.12.2022
Gönderen Editör

Fahrettin ÇELİK

 

 



KIRŞEHİR İZLENİMLERİM

 
Gezmek görmek yeni bir şeyler öğreten, insanın zihnini açan, hayata farklı pencerelerden bakmaya yarayan bir faaliyet. Teknolojinin gelişmesi ile yok olmaya mahkûm edilen kültürel geziler ise neredeyse hayatımızdan çıktı çıkacak.
 
Uzaktaki sevdiğimiz bir insana sanal bir mesaj atmayı, bayramlarda özel günlerde toplu mesaj listemize eklemeyi vefa sayar olduk. Biraz pandemi sürecin de etkisiyle tokalaşma, sarılma, karşılıklı çay içme, aynı sofrada buluşma, akşam sohbetleri, beraber ağlayıp beraber gülmeyi nostalji saymaya başladık.
 
Yakın tarihte Kırşehir Belediyesi ile Kırşehir Yazarlar ve Şairler Derneği tarafından organize edilen 10. Uluslararası Aşık Paşa Şiir Şölenine katıldık. Bazı eski dostlarla bir araya geldik, yeni dostlar edindik. Tokalaştık, çay içtik, muhabbetin dibine vurduk.
 
Yeni şeyler öğrendik, bilmediğimiz yerleri gezdik. Kırşehir'de ahi Evran cami ve külliyesini gezdik mesela. Ahilik esnaf teşkilatı hakkında bilgiler edindik. Osmanlı mimarisine uygun motiflerle inşa edilmiş bu külliyede bulunan Ahi Evran kabrinde dua ettik.
 
Aşık Paşa türbesini ziyaret ettik arkadaşlarımızla. Şimdiye kadar Aşık Paşa ile ilgili bilgi edinmemiş olmanın mahcubiyetini yaşadım içimde. 14. yüzyılda Anadolu’da yetişmiş ünlü tasavvuf şairlerinden olan Aşık Paşa Kırşehir'de doğmuş, Osman ve Orhan Gazi zamanında yaşamış, Hacı Bektaş-ı Veli'nin çağdaşı, 12 bin beyitten oluşan ve Türkçe yazılan Garipname’nin sahibi olan Aşık Paşa’nın Türk dili ve edebiyatı açısından çok önemli bir şahsiyet olduğunu yeni öğrenmiş oldum. Ruhu şad olsun.
 
Birçok yerde vardır sanat merkezi ama Neşet Ertaş Gönül Sultanları Sanat Merkezi gibisi çok azdır. Öyle bir sıcak ki. Buraya gelen ziyaretçileri bozlak ustası merhum Neşet Ertaş'ın android heykeli karşılıyor. Usta, odaya giren ziyaretçilere Kırşehir şivesiyle "hoş geldiniz" diye sesleniyor ve türkülerle nostalji yaşatıyor. Burası örnek alınacak bir sanat merkezi. Buram buram tarih, sanat, kültür kokuyor.
 
Hele bir cami vardı ki, hayran kaldım. Bitkisel motifli Hamidiye Camisi. Bir ibadethaneden Cennete yolculuk gibi geldi bana. Avlusuna girdiğinizde mimarisiyle uyumlu bir Arapça ''Allah'' yazısı karşılaşıyorsunuz. İçeri girdiğinizde ise Azerbaycanlı bir mimar tarafından yapılan tasarım ile Hamidiye Camisinin başka örneği yok.
 
Bakara Suresi 22. Ayetten esinlenerek böyle bir tasarım gerçekleştirilmiş. Ayette, "Öyle bir Allah'tır ki size yeryüzünü döşek etmiştir, gökyüzünü tavan. Gökten yağmur yağdırır, o yağmurla meyveler yetiştirir. Sizi rızıklandırır. O’na eşitler var demeyin, zaten olmadığını bilirsiniz de" buyuruyor Rabbimiz. Hakikaten yerlerde serilen halılar döşek gibi, tavan açık ve yansımalı, yukarıdan akan şelale ve rızık olarak verile meyveler. O’na eşit olmayacağını, O’nun tek Rabbimiz olduğunu tasdik ederim…
 
Bozkırın Tezenesi büyük usta Neşet Ertaş, babası Muharrem Ertaş ve Çekiç Ali kabrini ziyaret ederek Fatihalar okuduk. Neşet Ağa, babasının ayak uçlarına defnedilmesini vasiyet ederek mütevaziliği, saygıyı, alçakgönüllülüğü, ölümü ile de insanlara mesaj vermiş. Abdallık ve Kırşehirlilik kültürünün temelini alçakgönüllülük oluşturuyor zaten.
 
Daha başka kent park ve buradaki milli mücadele kahraman kadınlar anıtını görmüş olduk. 193 terör şehidi künyelerinin olduğu ağaçta dualar ettik. Engelliler merkezinde dostlarımızla hasbihal ettik. Ağalar konağında en güzel Kırşehir yemekleri yedik, Haydar Akdoğan ve ekibinin Bozlak müzik ziyafeti ile mest olduk.
 
Kısacası silkindik, gezdik, bilgilendik, kendimize geldik, mutlu olduk. Doya doya şiir, müzik ve Kırşehir havası, teneffüs ettik. Bizlere bu imkânı sunan Dernek Başkanı Ertuğrul Öcal ve değerli üyelerine, Halk Şairi Organizatör Veysel Turgut abim, Değerli kardeşim Sait Sargın, bizlere tarihi ve turistik yerleri gezdiren ve bilgilendiren İl Kültür Müdür Yardımcısı Eyüp Temur ve Kırşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Ekicioğlu’na sonsuz teşekkürler ediyorum.
 
Bulgaristan, Azerbaycan, Kırgızistan, Kerkük/Irak ve Ahıska’nın yanı sıra Kırşehir, Adana, Adıyaman, Ankara, İstanbul, Osmaniye, Yozgat ve Sivas’tan programa katılan şair ve ozanlar üstatlarıma selam ve saygılar sunuyorum. Sevgi ile kalın…
 
 
Fahrettin Çelik
Adıyaman - 01.12.2022

 

Oyu Puanı: 1 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir
Yorumlar

Bilgiler
Burda 1175 Yazı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: ESKİ SAMSAT’I ÖZLÜYORUM
Enfazla Değerlendirilen: FAHREDDİN AKTAŞ HAKK’A YÜRÜDÜ

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 4 (0 Kayıtlı Üye 4 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler:


 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri