Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Köşe Yazıları

Köşe YazılarıFahrettin ÇELİKKÜLTÜR SATAN ŞEHİR [ Arama ]

KÜLTÜR SATAN ŞEHİR
Başlık KÜLTÜR SATAN ŞEHİR
Tarih 28.11.2022
Gönderen Editör

Fahrettin ÇELİK

KÜLTÜR SATAN ŞEHİR

Bir şehir düşünün ki, yaşam tarzı sazın mızrabında, sözün gizeminde, edebin egemenliğinde saklı olsun…

Bir şehir ki, tarih ve toplumu bir yumak halini almış, bir birinden koparılması imkânsız hale gelmiş olsun…

İşte, nedendir bilinmez bu şehre Kırşehir demişler. Doğru ya, geniş bir alana yayılmış bozkırların ortasında yeşermiş cenneti andıran yere en güzel yakışacak isim, ‘Kır Şehri’ veya ‘Kırşehir’ olsa gerek.  

Tarihte ‘Gülşehir’ ismini de almış aslında bu şehir. Ta ki, Moğolların gelip güzelim Gülşehri kırıp geçene kadar. 

Güzel ülkemizde zaman zaman şehirler var olmuş, şartlar zorlanmış, siyasi aktörler devreye girmiş var olabilmek için ama Kırşehir için bir varoluş sancısına gerek duyulmamış, çünkü binlerce yıl hep var olmuş.  

Hatta sözüm ona bazı siyasiler bu kadim şehri kenardan kıyıdan kırpmaya, küçültmeye çalışmış, bir kısım tarihi ile bağlarını koparmaya çalışmışlarsa da fazla becerememişler. Kırşehir bozkırların ortasında yetişen bir peygamber gülü gibi budandıkça daha gür yeşermiş, serpilmiş, gelişmiş, güzelleşmiş…

Çünkü, bu şehir içinden daima enler çıkarmış; Aşık Paşa, Ahi Evran-ı Veli, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Şeyh Edebali, Çekiç Ali, Dadaloğlu, Muharrem Ertaş ve son yılların marka sanatçısı, "Bozkırın Tezenesi" Neşet Ertaş sadece şu an aklıma gelenler.

Osman Bölükbaşı, Ahmet Tezcan, Uğur Mumcu, Erdal Sarızeybek, Halil Sezai Erkut, Prof. Dr. Hasan Tahsin Feyizli, Mustafa Bumin, Haşim Kılıç, Yılmaz Köksal gibi isimler Kırşehir’in bağrından çıkmış, isimleri marka haline gelmiş enler…

Ve şimdilerde güçlü bir vizyona sahip sanat, siyaset, kültür adamlarının yoğun çabaları ile Kırşehir daha bir güzelleşiyor. Tarihi mirasa sahip çıkıyor ve hatta bu tarihi mirası dünyanın istifadesine sunuyorlar.   

Deyim yerinde ise Kırşehir dışına kültür satıyorlar. Kırşehir’in tarih, sanat, gelenek, gastronomi ve toplumsal varlıklarını bir paket halinde turizm yoluyla pazarlıyorlar. Öyle ki, bu mistik şehirde bir yılda 700 civarında sanat ve kültürel etkinlik gerçekleştiriyorlar.

Kırşehir Belediye Başkanı Selehattin Ekicioğlu, Kırşehir Şairler, Yazarlar ve Ozanlar Derneği (KIYŞAD) Başkanı Ertuğrul Öcal ve değerli abim adam gibi adam Veysel Turgut, Gönül adamı Sait Sargın hocam, İl Kültür Turizm Müdür Yardımcısı Eyüp Temur Kırşehir için canla başla çalışan dostlarımızdan sadece bir kaçı.

Kültür, milletlerin hayat tarzı ile mayalanır ve sonraki kuşaklara aktarılır. İyice işlenmesi gereken abdallık ve bozkır kültürünün merkezi konumunda olan Kırşehir, insanlık tarihinin en zengin kültürlerinden biri iken bunu dünyaya pazarlamamak saflık olur.  

İlim, tasavvuf ve kültür şehri Kırşehir’e selam olsun… 

Fahrettin Çelik
28.11.2022 – Adıyaman 

Oyu Puanı: 1 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir
Yorumlar

Bilgiler
Burda 1175 Yazı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: ESKİ SAMSAT’I ÖZLÜYORUM
Enfazla Değerlendirilen: FAHREDDİN AKTAŞ HAKK’A YÜRÜDÜ

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 3 (0 Kayıtlı Üye 3 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler:


 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri