Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Köşe Yazıları

Köşe YazılarıOrhan SAMSATLIOĞLUSAMSAT LİSESİ NASIL AÇILDI? [ Arama ]

SAMSAT LİSESİ NASIL AÇILDI?
Başlık SAMSAT LİSESİ NASIL AÇILDI?
Tarih 03.09.2018
Gönderen Editör

SAMSAT LİSESİ NASIL AÇILDI?

            Samsat ilçe olduktan sonra bir ilkokul ve onun karşısına da bir ortaokul yapılmıştı. Lise yoktu. Ortaokulu bitirenlerin çoğu lise öğrenimi yapamıyorlardı. Bunun için Adıyaman’a gitmek, iki üç kişi birleşerek bir ev kiralamak, yemekleri kendiniz yapmak, çamaşırları kendiniz yıkamak gibi maddi ve manevi külfetler gerekiyordu. O yüzden, liseye gidenler sayılı ve yetersizdi. Bu satırların yazarı da ortaokulda hem öğretmenlik hem de müdürlük yapmıştı. En son görevi sırasında (1976) mesaisini iyice bir lise açılışına ayırmıştı. O yıllarda fotokopi makinesi yoktu. Oturmuş; velilerin, muhtarların, belediye başkanının, partilerin ilçe başkanlarının ağzından, onlar adına dilekçeler yazarak teksir makinesinde  bir hayli çoğaltmıştı. Dersine girdiği sınıflarda dilekçeleri okuyor, açıklıyor ve öğrencilere ne yapmaları gerektiğini uzun uzun izah ediyordu. Merkezden ve köylerden gelen öğrenciler, aldıkları dilekçeleri velilerine götürüp imzalattıktan sonra kendisine teslim ediyorlardı. O da bu dilekçeleri onar gün aralıklarla peş peşe postaya verip Ankara’ya gönderiyordu. Ankara(Bakanlık) bu dilekçe yağmurundan bıkmış olmalı ki hiç beklemediği bir gün, vilayetten gelen bir yazıda, ekteki bakanlık oluruyla lisenin açılmasına izin veriliyordu.

            Bu, çok güzel bir müjdeydi. Derhal hazırlıklara başlamıştı. Hemen Adıyaman’a giderek tabelacı Recep Koçak’a iki tane büyük okul tabelası siparişi vermişti: ‘’SAMSAT LİSESİ.’’  Aynı gün Vali Nuri Erdem ile görüşerek kurdele kesimi sözünü ve tarihini almıştı. Ertesi gün de buğday başağı başlıklı bir davetiye bastırmış ve vali, milli eğitim müdürü dahil, ildeki davetlilere bizzat götürüp vermişti.

            Açılış töreni çok mütevazı ve sakin olmuştu. Ortaokulun cümle kapısının basamaklı yüksek girişi sahne olarak düzenlenmişti. Burası vali, kaymakam, belediye başkanı ve diğer protokol için ayrılmıştı. Sandalyeler, masalar, sehpalarla bir yer düzenlenmişti. sehpalarla bir yer düzenlenmişti. Davul -zurna ile  karşılanan vali ve protokolün yerlerine oturmalarından sonra hem sunucu hem de ev sahibi olarak kısa bir konuşma yapmış ve sözü vali beye bırakmıştı. Vali de bir yıldan beri gönderilen dilekçelerden, onların arka planından bahsettikten sonra sarılmış kurdele ile  bağlanmış levhaları açmıştı. Açılan levhalar alkış eşliğinde yerlerine asılıp çay-pasta ikramından sonra tören sona ermişti.(1976) Lisenin ilk müdürü de doğal olarak kendisydi. Ancak kısa bir süre sonra ailesinin (eşinin) isteği üzerine tayin istemiş ve Adıyaman’a atanmıştı. Böylece tarihi Samsat’ta ilk lisenin açılış hayallerini gerçekleştirmiş, muradına ermişti. Kendisi ortaokulu, liseyi binbir zorlukla Adıyaman’da öğrenci evlerinde bitirmişse de sonraki kuşaklar, evlerinin önündeki okulları da lise öğrenimlerini yapacaklardı… Bu da azımsanacak bir güzellik değildi…

                                                                                                                       Orhan Samsatlıoğlu

                                                                                                             Eski Samsat Lisesi ilk Müdürü

 

Oyu Puanı: 3 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir
Yorumlar

Bilgiler
Burda 1175 Yazı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: ESKİ SAMSAT’I ÖZLÜYORUM
Enfazla Değerlendirilen: FAHREDDİN AKTAŞ HAKK’A YÜRÜDÜ

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 11 (0 Kayıtlı Üye 11 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler:


 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri