Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERSamsat’ta “Su Kullanımı ve Tarım” Çalıştayı Yapıldı…   
Samsat’ta “Su Kullanımı ve Tarım” Çalıştayı Yapıldı…

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) tarafından yürütülen GAP-TEYAP projesi kapsamında, Adıyaman’da ilk kez “su kullanımı ve tarım” konulu, geniş katılımlı bir çalıştay gerçekleştirildi.

           

Cumhuriyet Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Adıyaman GAP-TEYAP Ekip Lideri Ahmet Veysel Coşandal, Samsat ilçesinde sulamaya yeni açılmış olan, Sulama Birliği sahası içerisindeki 28 bin 600 dekar alandan sadece 5 bin dekarın sulandığını belirterek, bunun arttırılması için yapılması gerekenleri tartışmak için toplantı düzenlendiğini belirtti.

           

Coşandal konuşmasında, son bir yıl içerisinde Adıyaman genelini kapsayan proje kapsamında yürütülen demonstrasyonların yüzde 56’sının Samsat ilçesinde yapılacağını, bunun nedeninin ise yıllardır tütün ekiminin yapıldığı, bunun bitmesi ile birlikte çiftçilerin pamuk ve mısır başta olmak üzere diğer alternatif ürünlerin yetiştirilmesi için yönlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

 

DSİ 203 Şube Müdürü Mehmet Emin Ertürk ise yaptığı konuşmasında, Samsat’taki sulama sistemi hakkında bilgiler verdi.

 

Ertürk, “Samsat ilçemizde sulanabilir alanların sadece yüzde 28’i sulanmaktadır. Bunun yanında yüzde 40 fazla su kullanılmaktadır. Bu durum ise toprakta çoraklaşmayı meydana getirdiği gibi sulama birliği için de ek enerji maliyeti getirmektedir. Çiftçilerimizin daha çok sulu tarım yapmaları ve salma sulama yerine basınçlı damlama veya yağmurlama sistemlerinin kullanmalarını teşvik etmeliyiz.” dedi.

 

Samsat Sulama Birliği Başkanı Abdulkadir Fırat yaptığı konuşmasında, yeterinde sulu tarımın yapılmamasının kendilerine ek bir maliyet getirdiğini, buna rağmen çiftçilerin mağdur edilmeyeceğini kaydetti. Fırat, elektrik borcu veya başka bir nedenle suyun bırakılmaması gibi bir durumun olmadığını ifade etti.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan ise yaptığı açıklamada, tarımsal sulama projelerinde bakanlık olarak yüzde 50 hibe desteği verildiğini, çiftçilerin bu tür desteklerden yararlanabilmeleri için il ve ilçe müdürlükleri olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

 

Toplantı sonunda çiftçilerin sıkıntıları dinlenerek, soruları cevaplandırıldı. Çiftçiler, genel anlamda pamuk ve mısır gibi ürün piyasasında istikrarlı bir fiyatın olmayışından dolayı zarar ettiklerini, girdilerin çok yüksek olduğunu ve bankalarda tarımsal amaçlı kredi kullanmakta çok zorluklar yaşandığını belirttiler.

 

Yapılan “su kullanımı ve tarım” çalıştayına Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, DSİ 203 Şube Müdürü Mehmet Emin Ertürk, Samsat Belediye Başkanı Yusuf Fırat, Çiftçi Eğitim Yayım Şube Müdürü Mahmut Atalay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Erdal Yılmaz, Ziraat Odası Başkanı Mahmut Ayhan, GAP İdaresi Bölge Kalkınma İdaresi yetkilileri, köy ve mahalle muhtarları ile çiftçiler katıldı.

 

         

   




Gönderen Editör, Çarşamba, 14 Mart 2012 14:08, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri