Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERSAMSAT SAĞLIK GRUP BAŞKANI DR.TÜREMİŞ; “ORUÇ TUTULMAYAN SAATLERDE EN AZ ÜÇ ÖĞÜNÜ TAMAMLAMAK GEREKİR”   
SAMSAT SAĞLIK GRUP BAŞKANI DR.TÜREMİŞ; “ORUÇ TUTULMAYAN SAATLERDE EN AZ ÜÇ ÖĞÜNÜ TAMAMLAMAK GEREKİR”

Samsat Sağlık Grup Başkanı Dr. Yunus Emre Türemiş, Ramazan ayı dolayısı ile bazı uyarılarda bulunarak besleme konusunda çeşitli tavsiyelerde bulundu.

 

Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününün atlamamak gerektiğini belirten Dr. Türemiş, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle ramazan ayında beslenme hususlarının ayrı bir dikkat ve önem arz ettiğini söyledi.

 

Türemiş; “Oruç tutan bazı vatandaşlarımızın, gün boyu aç ve susuz kalacakları düşüncesiyle iftar veya sahurda gereğinden fazla ve hızlı yemek yemeleri ve su içmeleri hazımsızlık, mide ağrısı, kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda ani yükselmelere neden olmaktadır. Bu tür sağlık sorunları yaşamamak için iftar ve sahurda yavaş ve az miktarda yemek yenilmeli, yemekler ağızda iyi çiğnenmelidir,  iftar ve sahur arasında en az 3 litre sıvı tüketilmeli ve bu da zamana yayarak alınmalıdır.” dedi.

 

            Ramazan ayında en sık karşılaşılan iki sağlık sorunundan birinin reflü diğerinin ise kabızlık olduğuna dikkat çeken Dr. Türemiş, "Mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflüyü önlemek için kahve, kakao, çikolata gibi aşırı kafein alımından kaçınmak, yağlı yiyeceklerden uzak durmak ve yemeği yer yemez yatmamak gerekir. Kabızlık problemi çekenler posalı lifli besinleri daha fazla tüketmelidir. Bunun için de meyve ve sebze tüketiminin arttırılması, ekmek olarak tam buğday veya çavdar ekmeğinin kullanılması ve özellikle su tüketiminin artırılması gerekir" diye konuştu.

 

            İftar yemeğine çok sıcak veya çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanılması önerisinde bulunan Dr. Türemiş, çorbanın ardından etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği, yoğurt, meyve veya tatlının tüketilmesinin sağlıklı beslenme açısından doğru olacağını belirtti. Aşırı yağlı kızartma ve kavurmalar ile hamur tatlıları, şekerleme ve aşırı tatlı besinlerden uzak durulması gerektiğini, kolay hazmedilen, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen sebze, meyve ve kepekli ekmek gibi posalı besinler ile besin değeri yüksek gıdaların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

            Sahura kalkmadan oruç tutanların aç kalma süresi arttığını; halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, tansiyon ve kan şekerinin düşmesi, verimsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlüğü ve dikkatte azalma gibi problemlerin yaşanacağını belirten Dr. Türemiş,  sahur yemeğinde midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren; yumurta, süt, yoğurt, peynir ve kuru fasulye, nohut, mercimek gibi gıdaların tüketilmesi gerektiğini kaydetti.




Gönderen Editör, Çarşamba, 03 Ağustos 2011 13:10, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri