Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERYAZAR HÜSEYİN ÖZTÜRK SAMSAT’TAKİ SAHABE KABRİNİ ZİYARET ETTİ   
YAZAR HÜSEYİN ÖZTÜRK SAMSAT’TAKİ SAHABE KABRİNİ ZİYARET ETTİ

 

             Samsat ilçesinde bulunan Sahabe Safvan bin Muattal türbesini ziyaret eden Vakit Gazetesi Yazarı Hüseyin Öztürk Sahabe kabrinde yapılan çalışmaları takdirle karşıladığını belirtti.

 

 

             Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından ihalesi yapılan ve çalışmalara başlanan sahabe kabrinin çevre düzenlemesi ve türbe inşasının bitmesiyle birlikte Adıyaman turizmine büyük katkıları olacağını belirten Öztürk, Safvan bin Muattal’ın İslam tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

 

 

             GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Z. Abidin Kıymaz ve Genel Sekreter Fahrettin Çelik ile birlikte incelemelerde bulunan Öztürk, Sahabe türbesinin inanç turizmine açılması Adıyaman ve Samsat ilçesi için sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan önemli bir faktör olduğu belirtti.

 

 

           Öztürk, “Yapılan inceleme ve araştırmalar neticesinde Safvan bin Muattal kabrinin gerçekten bulunduğu yerde olduğu tespit edilmiştir. Yürütülecek proje ile tarihi ve kültürel miraslarımızdan biri olan Sahabe türbesinin tarih ve ruh güzelliğini yansıtacak, Osmanlı mimarı dokuya uygun bir mekan olacak. Anadolu coğrafyasında İstanbul Eyüp’teki Hz. Ebu Eyyub El-Ensari ve Samsat ilçesinde bulunan Safvan bin Muattal isimli sahabelerin yerlerinin kesin olduğu belirtilmektedir. Başka bir çok mekanda Sahabe isimlerine ait mekanlar olmakla birlikte tarihi kaynaklarca teyit edilememekte, çelişkili rivayetlere rastlanmaktadır. Bu anlamda Samsat ilçesindeki Sahabe kabrinin önemsenmesi ve gereken duyarlılığın gösterilmesi gerekir.” şeklinde konuştu.

 

 

            GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Z. Abidin Kıymaz ise Safvan bin Muattal gibi değerli bir zatın kabrinin Adıyaman’da oluşunun bir lütuf olduğunu belirterek, bunun kıymetinin bilinmesinin gerektiğini kaydetti.

 

 

             Kıymaz, “Anadolu coğrafyasında sahih delillerle yeri kesin olarak bilinen tek Sahabe Safvan bin Muattal’dır. Bu zatın Adıyaman’da bulunması ise bizler için bir şans ve lütuftur. Eski Milletvekili Mahmut Göksu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan’ın girişimleri ve Samsat yönetiminin konuya duyarlı davranmaları sonucu türbe yapımı ve çevre düzenleme çalışmalarının başlatılmış olmanın sevincini yaşıyoruz. Ancak, zamanla bu düzenlemenin yetmeyeceği kanısındayım. Çünkü özellikle kutlu doğum etkinliklerinde aynı anda 20-30 bin insan bu mekanı ziyaret ediyor. Konu ile ilgili gereken hassasiyeti göstermemiz gerekir.” dedi.

 

 

             Fahrettin Çelik ise yaptığı açıklamada Ülkemizde kabri bulunan diğer bir Sahabe Eyyub el Ensari’nin “benden daha hayırlıdır” diye belirttiği Sahabe olan Safvan bin Muattal kabrinin Samsat sınırları içerisinde olmasının paha biçilemez bir zenginlik olduğunu belirtti.

 

 

            Çelik, “Hazreti Safvan, Eyüp Sultan hazretlerine sorulduğunda ‘Safvan benden hayırlıdır’ demiştir. Bizim açımızdan sahabenin her biri yıldızdır. Onlar arasında bir ayrım yapmamızın imkânı yoktur. Ancak, böylesi önemli bir zenginliğe sahip olmamızın değerini bilmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu mekanın turizme açılması Adıyaman sosyo-kültürel ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacaktır. Özellikle gönüllü kişi ve kuruluşların bu alana yapacakları hizmetler her bakımdan önemlidir. Çevre düzenleme ve türbe yenileme işi bizleri sevindirmiştir. Ancak, bununla sınırlı kalması doğru değildir.” şeklinde konuştu.

 

 

 




Gönderen Editör, Salı, 09 Haziran 2009 13:59, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri