Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERSAMSAT’TA DEPREMİN YARALARI SARILIYOR   
SAMSAT’TA DEPREMİN YARALARI SARILIYOR

Samsat ilçesinde 2 Mart'ta meydana gelen 5.5 şiddetindeki deprem sonrası devlet ve millet seferber oldu.

 

İlçede 5 gün önce meydana gelen depremden dakikalar sonra devletin tüm kurumları ve sivil toplum kuruluşları Samsat'a hareket ederek ilk geceden itibaren depremzede vatandaşların her türlü barınma, iaşe, ibade ve rehabilitasyon ihtiyaçlarını karşıladı.

 

Deprem nedeniyle tatil edilen okullar, Çarşamba günü oluşturulan çadırlarda yeniden eğitime başlıyor.

 

Ekiplerin koordineli çalışması ve depremin verdiği panikle yaralanan vatandaşlar tek tek hastanelere kaldırılarak depremdeki yardımlaşma ve birliktelik önce Türkiye'ye sonra da dünyaya örnek oldu.

 

Vali Abdullah Erin, yaşanan deprem sonrası ilçe merkezi başta olmak üzere depremden etkilenen en ücra köşedeki köylere ve mezraları sabahın ilk ışıklarına kadar ziyaret ederek, vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu, varsa taleplerini dinledi.  

 

Çarpık kentleşme nedeniyle Vali Abdullah Erin'in talimatları doğrultusunda harekete geçen mühendisler, yıkılan ve yıkılmayan evleri tek tek inceleyerek hasar tespit çalışması yaptılar.

 

Yaklaşık bin konutun ağır hasar aldığı depremde, Vali Abdullah Erin, bunlardan ders çıkartılması gerektiğini ifade etti.

 

Vali Erin, yaptığı açıklamada, 2 Mart’ta meydana gelen depremde AFAD’ın ve diğer sivil toplum örgütlerinin takdire şayan bir çalışma gösterdiğini ifade etti.

 

AFAD'ın temin ettiği ve çevre illerden hızlı bir şekilde getirilen çadırlarla vatandaşların o geceyi açıkta geçirmemeleri konusunda büyük bir çalışma sergilediklerini aktaran Vali Erin, aynı gece vatandaşların tamamına bu çadırları ulaştırmak suretiyle çadıra geçme imkanı sağladıklarını dile getirdi.

 

- OKULLAR ÇARŞAMBA GÜNÜ EĞİTİME BAŞLIYOR

 

Depremden sonraki gün yani Cuma günü okulları tatil ettiklerini anımsatan Vali Erin, “Okulları tatil etmiştik depremde. Aynı zamanda eğitim öğretim hizmeti sunan okullarımızın da etkilenmiş olduğunu dikkate alarak Cumartesi, Pazar günü de Çevre Şehircilik Müdürlüğümüzden oluşturduğumuz ekiplerle başta kamu kurum kuruluşları okullarımız olmak üzere eğitim öğretimin devamına engel teşkil edecek hasarlı olup olmadığı konusunda incelemelerini gerçekleştirdiler. Aldığımız raporlar, bilgiler değerlendirmek suretiyle bugün ve yarın da sadece Samsat ilçemizde okullarımızın eğitim öğretime ara verme kararı aldık. Bu kararı alırken aynı zamanda hasar gördüğümüz değerlendirdiğimiz ilk tespitlerde Samsat ve köylerimizdeki 10 okulun en kısa sürede oradaki çocuklarımızın eğitim ve öğretimine devamını sağlayacak alanların oluşturulması için arkadaşlarımız hızlı bir şekilde çalışmalarını yürütüyorlar.  Çarşamba günü bir aksilik olmazsa büyük ölçüde kurulumları tamamladılar. Arkadaşlarımız ilçe merkezinde ve okulları hasar gören köylerdeki öğrencilerimize yetecek miktarda eğitim öğretim hizmeti sunan çadırlarımızın kurulumları inşallah tamamlayacağız, büyük ölçüde tamamladık. Çarşamba günü bütün eksikliklerini gidereceğiz ve Çarşamba günü bütün çocuklarımız o çadırlarda geçici olarak yeni eğitim hizmeti sunacağız”dedi.

 

-HASTANEDE HİZMET BAŞLIYOR

 

Samsat Devlet Hastanesinde hizmet vermeye başlayacaklarını belirten Vali Erin, şöyle dedi; “Hastanemizde her hangi bir sıkıntı yok. İlk müdahaleler yapıldı. Küçük çaplı bazı duvardaki çatlamalar giderildi ve bir aksilik olmasa bugün, yarın hastane bahçesinde kurulan sağlık çadırına ara vereceğiz ve hastanemizde arkadaşlarımız orada sağlık hizmeti ve yeni hastanemizde sağlık hizmetini vatandaşlarımıza ulaştıracağız” dedi.

 

-İÇME SUYU VERİLMEYE BAŞLANDI

 

Alt yapı çalışmalarının tamamlandığını bildiren Vali Abdullah Erin, “Şehir merkezinde vatandaşımızın günlük hayatını yakından ilgilendiren en fazla alt yapıdaki çalışmalarımız büyük ölçüde tamamlandı. Belediye başkanımız burada, onlarda yoğun bir şekilde depremden kaynaklı depremde meydana gelen hasarları ve sıkıntıları gidermek için personeliyle yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Bu noktada Adıyaman Belediyemize ve İller Bankasında da bu arızaların giderilmesi oluşan arızaların onarılması ve şebekenin işler hale getirilmesi, teknik personeliyle ve araçlarıyla hizmetler için destekler için ayrıca teşekkür ediyorum. Bugün itibari ile ilçemizde içme suyu var. Bütün arızalar giderildi büyük ölçüde, ufak çaplı şikayetlere de yine Adıyaman Belediyemizin ve Samsat belediyemizin yetkilileri müdahale ediyorlar.” İfadelerini kullandı.

 

-10 BİN KİŞİYE YEMEK YAPILIYOR

 

Depremzedelere günde 2 öğün olarak yemek yapıldığını anlatan Vali Erin, şunları kaydetti:

 

“Yemek hizmeti aynı şekilde ilk günden itibaren verilmeye başlandı. Samsat'ta biliyorsunuz, 9 bin civarında vatandaşımız yaşıyor. İlçe merkeziyle köylerimizde ilk gün sözlerimin başında ifade ettiğim gibi Adıyaman Belediyesiyle müşterek aldığımız önlemlerle 5 binin üzerinde yemek servisi yapılmıştı, ardından Kızılay'ın devreye girmesiyle büyük oranda rahatlamış oldu. İHH'nın, Beşir Derneğinin ve diğer diğer kuruluşların vermiş olduğu destekler var, büyük ölçüde Kızılay'ımız diğer sivil toplum örgütleriyle beraber 10 bine yakın günde 2 öğün yemek çıkartıyorlar. Sıcak yemeği birazda dağınık vaziyette toplu çadırlar oluşturamadık. Vatandaşlarımız evlerinden ayrılmak istemediler, onun için o dağınık vaziyette bulunan ilçe merkezinde köylerimizdeki ve mezralarımızdaki bütün vatandaşlarımıza her gün 2 öğün sıcak yemek ulaştırılmaya devam ediliyor. Bu anlamda da ulaşmadığımız yemek hizmeti, sunmadığımız bir vatandaşımızın olmadığını değerlendiriyoruz”

 

-2 BİN KONUTUN YARISI AĞIR HASARLI

 

İlçedeki hasar tespit çalışmalarını da değerlendiren Vali Abdullah Erin, “Hasar tespit çalışmaları bu çalışmalarla beraber eş zamanlı olarak yürütüldü. Ayın 3'ünde başlayan 4'ünde hızlı bir şekilde tamamladığımız ilk hasar tespitleri gerçekleşti, tamamlandı. Arkadaşlarımız mevcut durumu derledikleri bilgilerle önümüze koydular, ilk değerlendirme tabi yanıltıcı olabilir, gelen rakamlar değişkenlik arz edebilir ama Samsat genelinde 2 bin binamızın yaklaşık yarısının ağır hasarlı olduğu şeklinde bir manzarayla, tabloyla karşı karşıyayız. Bir kısmının da 500'den fazla binamızın da çeşitli çaplarda hasarlarla karşı karşıya olduğunu görmekteyiz ancak bu ilk tespitlerdir, kesin tespitleri bugün Çevre Şehircilik Bakanlığımızda çevre illerde gönderilen uzman arkadaşlarla Adıyaman'daki Çevre Şehircilik Müdürlüğü ve İl Özel İdaresinde mühendislerle beraber toplam 50 kişiden oluşan 20 kişilik ayrı gruplar halinde ekipler oluşturduk ve bunlar bugün çalışmalarına başladılar, en geç Cuma gününe kadar arkadaşlarımız sahada ev ev, köy köy, mezra mezra dolaşmak suretiyle bütün yapıları tekrar gözden geçirecekler. İlk tespit raporlarındaki vaziyeti de dikkate alarak bu yapılacak son tespitler sonrasında depremden etkilenme durumunu kamuoyuyla paylaşacağız. Bu çalışmayı da en geç Cuma gününe kadar aslında çok uzun süre alabileceği değerlendirilen bu çalışmayı da arkadaşlarımızın özverili, gecede çalışmak suretiyle Cuma günü inşallah tamamlamayı planlıyoruz. Bu tamamlandıktan sonra kanunlarımızın ön gördüğü süreçler işletilecek, ağır hasarlı olduğu ve oturulamaz durumda olanlar yıkılmasıyla karşı karşıya olanlar, enkazın kaldırılmasıyla çalışmalar başlayacak ve yıkılan binaların yerine yine mevzuata uygun görülen merkezi kuruluşlarımızın buradan gidecek raporların dikkate alarak verilecek karar doğrultusunda yeni yapıların yapılması süreci başlayacak. Büyük bir sıkıntıyı aslında en hasarla atlatmış durumdayız, en çok tabi üzücü bir manzarayla karşı karşıyayız, şu acıdan da çok mutluyuz kaybettiğimiz hiçbir vatandaşımız yok. Allah'a şükür, yaralanan, ciddi hayati tehlikesi olan hiçbir yaralımız yok ve devletin hızlı bir şekilde hareket ederek bütün vatandaşlarımızın yanında olduğunu hissettirdiğini gösterdiğini ve bunu canlı olarak sizlerin de gördüğü gibi devletin şefkatli başının her zaman yanımızda olduğunu gördüğünüz canlı bir süreci 4-5 günlük bir süreci görmüş olduk. Vatandaşlarımız bu konuda memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Her şeye rağmen evlerinden, barkından olmuş olmamalarına rağmen Allah devlete zeval vermesin, bu şeklindeki dualarını gerek bizlere, gerek arkadaşlarımıza sürekli yaptığımız gezilerde bize iletiyorlar tekrar çok geçmiş olsun” diye konuştu.

 

-İNŞAAT KONUSUNDA USULÜNE UYGUN BİNALAR YAPMALIYIZ

 

Sahadaki çalışmalardan ders çıkartılması gerektiğini belirten Vali Erin, şöyle devam etti:“Bütün köylerimizde, mezralarımızda teknik ekibin dışında bizlerde diğer yetkililerde beraber vatandaşlarımızı, evlerinde, köylerinde, mezralarında ziyaret ediyoruz. Büyük ölçüde hasarla beraber depremden hiç etkilenmeyen yapılarında olduğunu görüyoruz. En ufak bir çatlağın olmadığı yapılarında köylerde, mezralarda olabildiğini gördük. Bu aslında bizim mimari konuda bina, inşaat konusunda biraz daha usulüne uygun ve özellikle büyük depremlerde edindiğimiz tecrübeleri sahaya artık mutlaka yansıtmamız gerektiğini bir şekilde dersi bize gösteriyor. Bundan sonra inşallah yapılacak yapılarda ona daha çok dikkat edeceğiz, azami özeni göstermeye çalışacağız, depremin büyüklüğü, şiddeti ne olursa olsun aslında depremden etkilenmeyeceği binaların yapılabileceği ve depremden hiç hasar almadan çıkabileceğimizde aslında bu saha, bu alan bize gösteriyor. O şekilde evlerimiz var, vatandaşlarımız normal hayatlarına o evlerde devam ediyor” dedi.  




Gönderen Editör, Çarşamba, 22 Mart 2017 07:03, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri