Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERSAMSAT’TA BAĞBOZUMU (KERGE) BAŞLADI   
SAMSAT’TA BAĞBOZUMU (KERGE) BAŞLADI

Adıyaman’ın Samsat ilçesinde bağcılık yapan çiftçiler, kerge adını verdikleri bağbozumuna başladılar.

 

Ağustos ayı sonunda başlayıp Eylül ayı ortalarına kadar devam eden, çeşitli yemek organizasyonları ve gece sohbetleri ile şenlik havasında geçen bağbozumu mevsiminin başladığı bildirildi.

 

Samsat ilçesine bağlı köylerde yaygı olarak bağcılık yapıldığı ancak bu ürünlerden ekonomik gelir elde edilmediği ifade edildi. Bağbozumu neticesinde üretilen üzümlerden pekmez, reçel, pestil, kesme, sucuk gibi mamuller elde edilmektedir. Bu ürünlerin besin değerinin yüksek olduğunu söyleyen vatandaşlar, elde ettikleri mamulleri satmaktan çok özellikle kış aylarında kendilerince tükettiklerini belirtmektedirler.

 

Bağcılık yapan Samsat ilçesi Kırmacık köyünden Müslüm Dere, kerge işlerinin çok zor olduğunu ama çok ta eğlenceli olduğunu söyledi.

 

Dere, "Dedelerimizden babalarımızdan kergeyi öğrendik. Zor ve zahmetli bir iş olmakla birlikte eğlenceli bir çalışma. Bayanlar sabahtan üzüm toplarlar, erkekler ise bu üzümü sıkarak şırasını çıkarırlar ve kaynatırlar. Bu şekilde pekmez, pestil, kesme, sucuk, reçel yapılır. Özellikle kış aylarında bu yiyecekleri tüketir, fazlasını satarız. Samsat ilçesi iklim ve toprak yapısı bakımından bağcılığa çok elverişlidir. Bunun yaygınlaştırılması gerekir" dedi.

 

 




Gönderen Editör, Çarşamba, 02 Eylül 2015 05:44, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri