Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERHZ. SAFVAN TOPRAKLARINDAN HZ. EYYUB EL ENSARİ DİYARINA SELAM GÖTÜRECEĞİZ   
HZ. SAFVAN TOPRAKLARINDAN HZ. EYYUB EL ENSARİ DİYARINA SELAM GÖTÜRECEĞİZ

images/fes1.JPG          Adıyaman'ın Samsat ilçesi Atatürk Baraj Gölü altında kalmış, tarihi ve kültürel değerlerini yitirmiş, verimli arazilerini suya kaptırmış talihsiz bir ilçe.

          Eski Samsat ilçesi bir çok medeniyete başkentlik yapmış önemli bir yerleşim birimidir. Ancak bugün bu tarihi zenginlik sular altında kalmıştır. Samsatlı vatandaşlar da bu olayla barajzede durumuna gelmiş ve yurdun dört bir tarafına yayılmışlardır.

          Eski Samsat ve Yeni Samsat olarak iki ana kategoride ele alınması gereken Samsat'ın tanıtıma ihtiyacı bulunmaktadır. Özellikle Ankara ve İstanbul gibi ülkemizin en büyük şehirlerine yerleşmiş bulunan Samsatlıların tarihlerini, kültürlerini, örf ve adetlerini öğrenmeleri bakımından tanıtım günleri fırsat olarak değerlendirilebilir. Bu insanların bir araya gelmeleri, tanışıp kaynaşmaları da yine mümkün olabilecektir.

          Nitekim geçen yıl Ankara Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan tanıtım günleri bunu teyit mahiyette olmuştur. Bir çok Samsatlı vatandaşımız aileleri, yakınları ve çocukları ile birlikte gelerek sergilenen eserleri çocuklarına göstererek kültürlerini anlatma imkanı bulmuşlardır.

          Eski Samsat ile ilgili görseller misafirlere sunulmuş, baraj dolayısıyla gerçekleşen taşınma anının fotoğrafları aktarılmıştır. Bunun dışında son zamanlarda el işleme bakır eserler sergilenmiştir. İlgi çeken başka bir şey de Samsat ilçesine özgü bayram taplaması (gevreği) ikramıydı. Bayram taplaması özellikle Eski Samsat'ta oturan vatandaşların ilgisini çekmiştir.

          Gerek Valilik ve Kaymakamlıklar ile diğer katılımcılar olsun gerekse organizasyonu yürütecek olan firmanın daha organize olması neticesinde 25 - 28 Eylül 2014 tarihinde İstanbul feshane’de gerçekleştirilecek olan Adıyaman Tanıtım Günleri'nin daha da amaca ulaşacağı açıktır.

          Kentimizin genel anlamda kalkınması için ekonomi, kültür, turizm, eğitim ve sağlık gibi hayatın her alanında tanıtılması, esnaf ve sanayicilerin bu vesile ile iş bağlantıları yapmaları, var olan potansiyelimizin daha iyi değerlendirilmesi için Adıyaman'ın görücüye çıkması gerekiyor. alanında olabilir.

          Samsat ilçemizin daha çok tanınmasına ihtiyacı bulunmaktadır. Samsat ilçemiz yeni baştan kurulmuş, tarihi ve turistik değerlerini yitirmiş bir ilçe olarak bilinmektedir. Ancak, tanıtımla doruğa çıkabilecek bir konumdadır.

          Bilindiği üzere Anadolu coğrafyasında yeri kesin delillerle bilinen iki Sahabeden biri Samsat ilçesindedir. İstanbul'da bulunan Eyyûb El-ensarî'nin dışında Samsat ilçemizde kabri bulunan Sahabe Safvan bin Muattal hazretlerinin iyice tanıtılması, inanç turizmi bakımından oldukça önemlidir. Bu sahabenin yeterince tanıtılması iç turizmin yanında dış turizm hareketliliği bakımından da önemli bir potansiyel olacaktır.

          Adıyaman Tanıtım Günleri ile medeniyetler buluşacak, yıllardır bir birinden kopuk yaşayan Samsatlı vatandaşlar özlem giderecektir. Adıyaman ile birlikte Samsat ilçesi de sahneye çıkacak ve ekonomik, sosyal, kültürel yarışta "bende varım" diyecektir.

          Eski ve yeni Samsat görselleri, Samsat ile ilgili kaynaklar, geçmişte kullanılan alet ve edevatlar, Sahabe Safvan bin Muaattal, bakırcılık el sanatları, Samsat ilçemize has bayram taplaması, kültürümüzü yansıtacak motifler İstanbul'da sergileniyor.

          Otuz yıl önce sulara gömülen Samsat adeta yeniden can buluyor… 

 

 

 

 

 

 




Gönderen Editör, Pazartesi, 22 Eylül 2014 07:55, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri