Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERSAMSAT ZİRAAT ODASI 2012 YILI ÜRÜN ORTALAMALARINA TEPKİ GÖSTERDİ   
SAMSAT ZİRAAT ODASI 2012 YILI ÜRÜN ORTALAMALARINA TEPKİ GÖSTERDİ

        Samsat Ziraat Odası Başkanı Mahmut Ayhan 2012 yılı tarımsal desteklemelerine ilişkin olarak açıklanan ürün ortalamalarına tepki gösterdi.


            Samsat Ziraat Binasında üye çiftçilerle birlikte bir basın açıklaması yapan Ziraat Odası Başkanı Mahmut Ayhan, 2013 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere esas olacak ürünlerin yıl içerisinde bir dönümde elde edilen ortalama değerlerinin düşük gösterildiğini belirterek bunun çiftçileri mağdur ettiğini belirtti.


            2012 yılında yapılması gereken destekleme primlerinin de halan ödenmediğini belirten Ayhan, her geçen gün destekleme gelirlerinin zamlar karşısında eridiğini, çiftçilerin girdileri karşılamakta zorlandığını kaydetti.


           Ayhan, “Geçen yılın destekleme primleri hala ödenmedi. Bu desteklenmelerin tohum, mazot ve gübre şeklinde çiftçilere ödenmesi gerekir. Her yıl dekara ne kadar ürün elde ediliyorsa bu belirlenir ve bir sonraki yıl desteklemeler bu verilere göre ödenir. Ancak, bu sene bu ortalamalar çok düşük gösterilmiş ve bu duru çiftçilerimizi mağdur edecektir. Geçen yıl arpa ve buğday için 480 kilogram belirlenmişken. Bu sene arpa için 368, buğday için ise 238 kilogram belirlenmiştir. Bu oldukça düşük bir rakamdır. Geçen yıl ürünlerimizde bir sıkıntı yaşanmadı. Kuraklık veya başka bir doğal afet yaşanmadı. Bu rakamlar nasıl belirleniyor anlamış değiliz. Kime soruyorlar, hangi çiftçimize, hangi ziraat odamıza soruyorlar. Eğer bu kadar bir düşüş olmuşsa o zaman devlet mağdur olan bi çiftçilere yardımcı olsun. Bu rakamların Devlet İstatistik Kurumu tarafından tespit edildiği söylendi. Bu kurum ne zaman geldi de burada bir tespit yaptı. Komşu illerimizden Şanlıurfa’da rakamlarda bir düşüş yok. Niye bizim bölgemiz mağdur ediliyor.” dedi.


            Samsat Sulama Birliği Başkanlığının elektrik borcu nedeniyle kanallara su verilemediğini de belirten Ayhan, komşu illerde çok yüklü elektrik borcu olmasına karşın elektriklerinin kesilmediğini, bu uygulamanın Samsat ilçesinde uygulandığını söyledi.


            Ayhan, “Samsat sulama pompaj istasyonu için 100 milyar lira harcanmış. Bunun yanında 1 milyar lira elektrik borcu için sulama yapılamamaktadır.  Samsat ilçemizde 30 bin dönüme yakın sulanabilecek arazimiz var. Bu borç yüzünden sulu tarım yapılamayacak. Geçen yıl 4 milyar lira destekleme alınmış, 10 milyar liraya yakın ise pamuk geliri elde edilmiştir. Bu kadar elektrik borcu için bu gelir heba edilmemelidir.” şeklinde konuştu.


           Samsat Sulama Birliği Başkanı Abdulkadir Fırat ise yaptığı açıklamada, Adıyaman’ın enerjide özelleştirme kapsamına alınmasıyla bu bölge insanına haksızlık yapıldığını kaydetti.


           Fırat şunları kaydetti; “2010 yılında pamuk 3 liradan, 2011 yılında 2 liradan satılırken, 2012 yılında bu fiyat 1 liranın altına indi. Çiftçinin hali perişan. Yetkililerin bir an önce vatandaşın sorunlarına bir çözüm bulması gerekir. Urfa’da 50-60 milyar lira elektrik borcu bulunurken bizim 1 milyar borcumuz var. Onların elektrikleri kesilmiyor ama bizimki kesiliyor. Bu durum özelleştirmenin bir sonucudur. Yetkililerden ricamız, çiftçilerin sorunlarına el atmaları ve bir çözüm bulmalarıdır.” dedi.

 




Gönderen Editör, Cumartesi, 12 Ocak 2013 20:34, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri