Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERSAMSAT’TA 100 ADET HOLSTEİN IRKI GEBE DÜVE ALINDI…   
SAMSAT’TA 100 ADET HOLSTEİN IRKI GEBE DÜVE ALINDI…

            SAMSAT KAYMAKAMI MAHMUT KAŞIKÇI “HAYVANCILIKTA BİR İLKE İMZA ATIYORUZ”
            
         Samsat ilçesinde Avrupa Birliği (AB) Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Kırsal Kalkınma Hibe Programı çerçevesinde, Samsat Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan “Çiftçi Eğitimi ve Hayvancılık İşletme Merkezi – Süt İnekçiliği Projesi” kapsamında yapılan ihale sonucunda 100 adet holstein ırkı gebe düve alımı yapılarak, oluşturulan komisyonun titiz bir şekilde yaptıkları hayvan seçimi sonunda 100 adet hayvan teslim alınmış ve merkezi ahıra alınmıştır.

            Bir tır ve üç kamyonla getirilen hayvanların indirilme anı panayır havası yaşattı. Yararlanıcı çiftçiler ve meraklı halk hayvanları görmek ve yakından incelemek için merkezi ahıra akın ettiler.

            Burada bir açıklama yapan Samsat Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı proje hakkında bilgiler verdi. Kaymakam Kaşıkçı “Adıyaman Samsat Kaymakamlığı bir ilke imza atıyor. Çiftçi Eğitim Merkezi kurularak çiftçiler uygulamalı eğitime tabi tutuluyor. Ülkemizde hayvancılık projeleri üzerinde her dönem ciddi olarak çalışılmış ve çeşitli şekillerde desteklenmiştir. Ancak hiçbir projede çiftçi eğitimine gerekli önem verilmemiştir. Samsat Kaymakamlığı hayvancılık alanındaki bilgi ve birikim eksikliğini gidermek ve yeni gelişmeleri yakından takip edilmesi için Çiftçi Eğitim Merkezi kurmuştur. Ülkemizde tarımsal yapı, özellikle sığır yetiştiriciliğinde ciddi ve hızlı bir değişim yaşanmaktadır. Önceleri tamamen meraya bağımlı olan ve düşük verimli hayvanlarla üretilen hayvancılık terk edilerek modern usullerle üretim başlamıştır. Bu çerçevede; Çiftçi eğitim merkezimiz kuruldu. Yem üretimi tamamen işletme bünyesinde yapılacak, çiftçilerimiz üretim, pazarlama konularında bilgilendirilecek. Süt kalitesinin iyileştirilmesi, hayvan sağlığı, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve üretimde yoğun bilgi kullanımı, süt üretiminde hijyenik şartlar ve benzeri konularında bilgiler verilecektir. Projenin toplam maliyeti 250.000 Avro olarak hesaplanmış olup, bu projenin yüzde 10’ luk kısmı Samsat Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından, yüzde 90’lık kısmı ise AB tarafından finanse edilecek. Bu proje ile 200 çiftçi ailesi hayvancılık alanında teorik ve pratik bilgiler edinmişlerdir. Aynı zamanda bu aileler istihdam edilmiş olacaklardır.” dedi.

            Kaymakam Kaşıkçı “ Projenin birinci etabında seçilen aileler kapsamlı olarak teorik ve pratik eğitime tabi tutulmuşlardır. ikinci aşamada onların sahip oldukları hayvan barınaklarının ıslahı ve modernizasyonu yapılıp, ekilebilir yem bitkisi (silaj) üretimi yapılacak, üçüncü aşamada ise; her yıl seçilen 50 aileye ikişer adet cins süt ineği (holstein) ve diğer ekipmanların sağlanmasıyla süt üretimi sağlanarak dört yılda 200’ ye varacak olan aileleri örgütleyerek kooperatifleşmeleri yoluyla kaynakların birleştirilmesi, üretimlerinin tek elden pazarlanması gerçekleştirilecektir.”

BİRİNCİ YILDA SAMSAT EKONOMİSİNE 400.000 YTL KATKI SAĞLAYACAK
           

             Projeye göre ilk aşamada noter huzurunda çekilen kura sonucu hak sahibi olan 50 aileye ikişer adet olmak üzere 100 gebe inek verilecek ve sigorta ettirilecek. Daha sonra doğacak olan yavrular merkezi işletmede büyütülecek ve bu yavrular bir sonraki 50 kişiye dağıtılacak. Bu dönüşüm bu şekilde devam ederek. Böylece 10 bin nüfuslu Samsat ilçesi ekonomisine birinci yılda 400.000 YTL, üçüncü yılda ise 1.500.000 YTL girdi sağlanmış olacak. Aynı zamanda çiftçi aileleri hayvancılık konusunda teorik ve pratik eğitim almış olacaklar.

            Hayvanların yem ihtiyacının karşılanması için 200 römork saman, 12 ton civarında balyalı kuru yonca ve 44.600 kg. fenni yem alınarak, 50.000 metre karelik alana ise yem bitkisi ekimi gerçekleştirildi. Samsat ilçesinde modern hayvancılık konusunda örnek olacak bu proje gelecek yıllar için umut vaat etmektedir.


 

 



Gönderen Editör, Salı, 20 Şubat 2007 14:02, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri