Samsat haber
Mart 29, 2024, 02:51:42 ÖS *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: SMF - Just Installed
 
  Ana Sayfa   Yardım   Ara Giriş Yap Kayıt  
BaşlangıçKayıtGiriş/Çıkış YapmakKimlikİleti GöndermekKişisel MesajlaşmaArama

İleti göndermek forumun temel amacı olduğundan değişik teknikleri ve seçenekleri açıklamaya çalışacağız. Başka forum yazılımları, HTML veya bülten tahtası kodları ile aşina olanlar direk Bülten Tahtası Kodları ve Gülenyüzler referans bölümlerine atlayabilirler.

SMF forumları yöneticileri tarafından geniş ölçüde özelleştirilebildiğinden burada bahsedilecek fonksiyonlar her forumda her kullanıcı için mevcut olmayabilir.

  1. İleti Yazma Temelleri
    1. Yeni Konu Başlatmak
    2. Yeni Oylama Başlatmak
    3. Takvime Eylem Girmek
    4. Konu veya Oylamaya Cevap Yazmak
    5. İletilerden Alıntı Yapmak
    6. İletiyi Düzenlemek veya Silmek
  2. Standard İleti Seçenekleri
    1. İleti Simgesi
    2. Bülten Tahtası Kodlar
    3. Gülenyüzler
  3. İmler ve İç İçe Koyma (acemiler için)
  4. Ek Seçenekler
    1. Cevaplardan haberdar et.
    2. Bu konuya geri dön.
    3. Gülenyüz kullanma.
    4. Eklentiler
  5. Referanslar
    1. SMF Bülten Tahtası Kodları
    2. SMF Gülenyüzleri

İleti Yazma Temelleri

Yeni Konu Başlatmak

İleti yazmak istediğiniz bölüme ilerleyin ve Yeni Konu butonuna basın (varsayılır olarak forumun hem üst hem de alt bölümlerinde konumludur, Kullanıcı Yardımı Başlangıcı ekranında görüldüğü gibi), böylece Yeni Konu Başlatın ekranına gönderilmiş olursunuz. Bu ekran size birçok seçenek sunsa da en önemli ikisi Konu alanı ve ana ileti alanıdır (etiketlememiştir, fakat boyutundan bellidir). Konu başlığınızı girin ve iletinizi metin alanına yazmaya (veya yapıştırmaya) başlayın, konu başlığı veya ileti gövdesi eksik iletiler ikisi birlikte olana kadar kabul edilmeyecektir. Düz metin iletinizden memnun iseniz Gönder butonuna basarak yazdıklarınızı iletebilir veya ilk önce önizleme yapmak için Önizleme butonuna basabilirsiniz. Ancak durumu daha ilginçleştirmek için ek seçenekler de bulunmaktadır.

+  Forum İsmi
|- +  Kategori İsmi
| |- +  Bölüm İsmi
| | |- +  Yeni Konu Başlat
Yeni Konu Başlat
Standart Seçenekler açıklık için atlanmış ve aşağıda gösterilmiştir.
Konu:
Ek Seçenekler açıklık için atlanmış ve aşağıda gösterilmiştir.

kısayollar: ileti göndermek için alt+s veya önizleme için alt+p tuşlarına basın



  • Bazı forumlar üst kısımda yer tasarrufu sağlayan yatay düzenekte bir navigasyon ağacına yer verirler.
  • Bazı forumlar Gönder ve Önizleme opsiyonlarının yanında ek Yazım Denetimi butonuna yer verirler.

Yeni Oylama Başlatmak

Oylama kısaca başında bir soru ve oylama seçenekleri olan bir iletidir, yukarıda gösterilen Yeni Konu yerine Yeni Oylama butonuna basılarak başlatılabilir. Oylama başlatmak için normal konuların Konu Başlığı ve İleti bölümleri dışında Soru bölümünün ve en az iki Seçenek alanının doldurulması gerekir. Kullanıcıların kaç tane seçeneğe oy verebileceği, oylamanın ne kadar süreceği, kullanıcıların oylarını değiştirebilmesi ve hangi koşullarda sonuçların görüntülenebileceği hakkındaki ayarların ne olduğu açıktır.

Oylamada beşten fazla seçenek sunmak isterseniz gerektiği kadar Seçenek Ekle butonuna basmanız yeterlidir.

Bazı forumlarda bazı kullanıcıların mevcut konulara da oylama eklemeleri mümkündür.

Takvime Eylem Girmek

Ayarlandığı yerlerde (standart fonksiyon değildir), ana menüden Takvim seçeneğini seçtikten sonra takvim ekranından Eylem Ekle seçeneği ile takvime eylem ekleyebilirsiniz. Bu durumda gördüğünüz eylem başlığı, tarih ve hedef bölüm gibi takviye alanlar ile birlikte Yeni Konu Ekle ekranıdır. Bu ekran ile takvime kısayol olarak eylem ekleyip istediğiniz bölümde açacağınız bir konuya yönlendirebilirisiniz.

Konu veya Oylamaya Cevap Yazmak

Bir konu veya oylamaya cevap yazmak yeni konu başlatmak ile neredeyse aynıdır, ancak Başlık alanına bir şey yazılması gerekli değildir, tabi eğer orada olan metni değiştirmek istemiyorsanız. Oy kullanmak için tek yapmanız gereken istediğiniz seçeneği (veya seçenekleri) seçmek ve Oyu Gönder butonuna basmanızdır.

Eğer 'Hızlı Cevaplama' etkinleştirilmişse, iletilerin altında basit bir cevap kutusu çıkacaktır, ancak Bülten Tahtası Kodlarını ve Gülenyüzleri kullanmak isterseniz elle girmeniz gerekmektedir.

İletilerden Alıntı Yapmak

Bir iletiyi alıntı yaparak cevaplamak isterseniz, alıntı yapacağınız iletideki Alıntı butonuna basabilir ve kendi mesajınızı ekleyebilirsiniz, veya Cevapla butonuna bastıktan sonra Alıntı Ekle eylemini seçebilirsiniz. Not almanız gereken hususlar:

  • Her iki seçenekle de mesajınızdan orijinal iletilere yazarı ve iletinin tarih ve saatini gösteren bir kısayol eklenir, ancak sadece quote Bülten Tahtası Kodunu kullanırsanız bu tür ek bilgiler eklenmez.
  • 'Yazar' alanını daha sonra Alıntı fonksiyonu dışında elle de girmek mümkündür, aşağıda SMF Bülten Tahtası Kodu Referansı bölümünde gösterildiği gibi.

İletiyi Düzenlemek veya Silmek

İletiyi düzenlemek isterseniz Düzenle butonuna basın. Birçok forum düzenlediğiniz iletilerde düzenleme tarihini ve saatini gösterecektir, ancak bazen yöneticiler bunu yapmadan önce biraz zaman geçmesi için ayarlayabilirler.

İletiyi silmek için ise Sil butonuna bastıktan sonra çıkan Bu iletiyi sil? sorgusundan Tamam eylemini seçin. Bazı forumlar başlattığınız konu veya oylamaları da silmenize izin verebilir ancak bu eylemlerin butonları sayfanın en alt kısmındadır.

Standard İleti Seçenekleri


İleti ikonu:
KalınİtalikAltı ÇiziliÜstü Çizili|Parlama GölgeKayan Metin|Önceden Biçimlendirilmiş Metin Sola Hizala OrtalaSağa Hizala|Yatay Çizgi|Yazı BoyutuYazı Tipi
Flash EkleResim EkleBağlaç EkleE-posta Adresi Ekle E-posta Adresi Ekle|Tablo EkleTablo Satırı EkleTablo Sütunu Ekle|ÜstsimgeAltsimgeTeletype| Kod EkleAlıntı Ekle|Liste Ekle
Gülenyüz Kırpma Geyik Sırıtma Kızgın Üzgün Şoke Edici Cool Huh Göz Yuvarlama Dil Utanma Dudakları Kapalı Kararsız Öpücük Dudakları Kapalı


İleti Simgesi

Bu açılır liste ile varsayılan konu simgesi yerine iletinin amacına ve ruh haline daha uygun bir simge seçmek mümkündür.

Bülten Tahtası Kodlar

Bülten Tahtası Kodları (veya BTK) iletinizin görünüşünü ve biçimini değiştirmek için kullanacağınız temel araçlardır. Düz metni aynen bir yazı işlemcisi gibi etkilese de ana İleti alanı WYSIWYG gibi davranmaz, bu yüzden eğer iletinizin nasıl görüneceğini merak ediyorsanız önizleme yapmanız gerekmektedir.

Tam SMF Bülten Tahtası Kodları Referansı aşağıda verilmiştir.

Gülenyüzler

Her ne kadar gülenyüzler tuhaf gözükse de, konuşulan kelimedeki ses tonu veya yüz ifadesi gibi yazılan kelimeye açıklayıcı nitelik eklerler. Birçok forum yazılımı gibi SMF de iletilere simgelerine tıklanarak veya kodları girilerek eklenebilecek gülenyüzler ile beraber gelmektedir.Gülenyüz Kullanma seçeneği de mevcuttur ve gülenyüz kodları gibi girdiğiniz metinlerin gülenyüz simgelerine dönüşmesini engeller.

Tam SMF Gülenyüz Referansı aşağıda verilmiştir.

İmler ve İç İçe Koyma (acemiler için)

Kullanılabilir BTK butonlarını listelemeden önce bir metni kalın olarak yazmak isteyerek nasıl çalıştıklarına bir göz atalım. İlk önce K (Kalın) eylemini seçip imlerin arasına metin girerek başlayabilir, ancak çoğu zaman ilk önce metni yazıp seçtikten sonra butona basmak daha pratik olabilir. Yani 'metin' yazıp, seçtikten sonra 'K' tuşuna basmanız ile ekrana '[b]metin[/b]' gelmesi gerekir, ki bu görüntülenirken text olarak işlenir. (Bu işlem Opera tarayıcısında çalışmaz, Opera imleri iletinin sonuna ekler.) Sonradan '[b]text[/b]' metnini seçerek I (İtalik) tuşuna basarsanız metin '[i][b]text[/b][/i]' olarak değişecektir, ki bu metni sadece text olarak işlemek ile kalmayıp aynı zamanda iç içe koyma kavramını da ortaya koyacaktır. Böylece her im seti bir 'kutu' olarak algılanabilir, bu kutu hem orijinal metni hem de ona uygulanan imleri kapsar.

BTC kodları butonlara basılmak dışında ayrıca elle de girilebilir veya düzenlenebilir.

Ek Seçenekler

Bu seçenekler bazı forumlarda standart olarak sunulur ve açıp kapatılabilir bir panelin içine alınmıştır. (aşağıdaki ok simgeli bağlaca tıklamayı deneyin!) diğer forumlarda:


+ Ek Seçenekler...
 Cevaplardan haberdar et.
 Bu konuya geri dön.
 Gülenyüz kullanma.
Ekle:

İzin verilen dosya türleri: txt, jpg, gif, pdf, mpg, png
Eklenmeye izin verilen en yüksek miktar: 128 KB

kısayollar: ileti göndermek için alt+s veya önizleme için alt+p tuşlarına basın



Cevaplardan haberdar et.

Bu konu için e-posta aboneliğine kayıt olmak için burayı işaretleyin.

Bu konuya geri dön.

Mesajınızı yazdıktan sonra ileti indeksi yerine konuya dönmek için burayı işaretleyin (Profilinizden bu konu hakkında varsayılan davranış biçimini seçebilirsiniz).

Bu konuya geri dön

Burayı işaretlediğinizde bazıkarakter kombinasyonlarınıngülenyüz olarak çözümlenmesini engelleyebilirsiniz.

Eklentiler

Eğer etkinleştirilmiş ise bu özellik, aynen e-posta istemcilerinde olduğu gibi, iletilerinize dosya eklemenizi sağlar. Böylece Gönder butonuna basmadan önce bilgisayarınızdaki herhangi bir dosyayı seçip ekleyebilirsiniz. Eklentileriniz silmek veya daha fazla eklemek için , ncak göz önünde bulundurmanız gereken noktalar vardır:

  • İzin verilen dosya türleri ve boyutları forum yöneticileri tarafından belirlenir.
  • Birçok forum eklenen resimleri iletinin bir parçası olarak göstermeye ayarlı olsa bile bu resimleri önizleme ile görmeniz mümkün değildir, bu yüzden dosya eklerken sadece son gönderme işleminden hemen önce eklemeniz tavsiye edilir.

Referanslar

SMF Bülten Tahtası Kodları

The buttons shown belong to the SMF default theme and may differ from forum to forum.

İm İsmi Buton Kod Çıktı Yorumlar
Bold Bold [b]bold[/b] bold *
İtalik İtalik [i]italik[/i] İtalik *
Altı Çizili Altı Çizili [u]altı çizili[/u] altı çizili *
Üstü Çizili Üstü Çizili [s]üstü çizili[/s] üstü çizili *
Parlak Parlak [glow=red,2,50]parlak[/glow]
parlak
'Parlak' imindeki üç öznitelik (mesela red, 2, 50) sırasıyla renk, kuvvet ve genişliktir.
Gölge Gölge [shadow=red,left]
gölge
[/shadow]
gölge
'Gölge' imindeki iki öznitelik (mesela kırmızı, sol) sırasıyla renk ve yöndür.
Afiş Afiş [move]afiş[/move] afiş Geçerli XHTML değildir, ancak resimler için de kullanılabilir!
Önceden Biçimlendirilmiş Metin Önceden Biçimlendirilmiş Metin [pre]Simple
  Machines
    Forum[/pre]
Simple
  Machines
						Forum
Eşaralıklı yazı tipi kullanılarak metnin önceden yapılandırılmış tipi korunur.
Sola Hizala Sola Hizala [left]sola hizala[/left]

sola hizala

*
Ortala Ortala [center]ortala[/center]
ortala
*
Sağa Hizala Sağa Hizala [right]sağa hizala[/right]

sağa hizala

*
Sağdan Sola * [rtl]sağdan sola![/rtl]
sağdan sola!
Tipik kullanımı Türkçe dokümanlarda Arapça veya İbranice metinler içindir.
Soldan Sağa * [ltr]soldan sağa![/ltr]
soldan sağa!
Tipik kullanımı Arapça ve İbranice dokümanlarda Türkçe metinler içindir.
Yatay Çizgi Yatay Çizgi [hr]
*
Yazı Boyutu Yazı Boyutu [size=10pt]yazı boyutu[/size] yazı boyutu *
Yazı Tipi Yazı Tipi [font=Verdana]yazı tipi[/font] yazı tipi Yazı tipleri ancak metni görüntüleyenin bilgisayarında mevcutlarsa doğru olarak görüntülenirler, kullanırken dikkat edin!
Yazı Rengi [color=Red]kırmızı[/color] kırmızı Seçeceğiniz rengi açılır menüden işaretleyin.
Flash Ekle Flash Ekle [flash=200,200]
http://site/dosya.swf
[/flash]
http://site/dosya.swf Not: eğer embedded Flash yöneticiler tarafından kaldırılmışsa Flash dosyası aynen buradaki gibi sadece bağlaç olarak gösterilir. 'flash' imindeki iki parametre (gerektiği yerde) sırasıyla genişliği ve yüksekliği belirtir.
Resim Ekle Resim Ekle [img]
http://site/resim.gif
[/img]
Resmin boyutunu değiştirmek isterseniz genişlik ve yükseklik attributes ekleyin.
[img width=48 height=48]
http://site/resim.gif
[/img]
Bağlaç Ekle Bağlaç Ekle [url]http://site/[/url] http://site/ 'url' imi bağlaç yeni bir pencerede açılır, eğer aynı pencerede açmak istiyorsanız 'iurl' imini kullanın.
[url=http://site/]açıklayıcı bağlaç[/url] açıklayıcı bağlaç
Eposta Ekle Eposta Ekle [email]
birisi@site
[/email]
birisi@site *
FTP Bağlacı Ekle FTP Bağlacı Ekle [ftp]
ftp://site/dosya
[/ftp]
ftp://site/dosya *
[ftp=ftp://site/dosya]açıklayıcı bağlaç[/ftp] açıklayıcı bağlaç
Tablo Ekle Tablo Ekle [table][/table] * Sadece 'table' iminden anlamlı bir çıktı alınmaz.
Tablo Satırı Ekle Tablo Satırı Ekle [table][tr][/tr][/table] * Sadece 'table' ve 'tr' imlerinden anlamlı bir çıktı alınmaz.
Tablo Sütunu Ekle Tablo Sütunu Ekle [table][tr][td]
içerik
[/td][/tr][/table]
içerik
İmlerin düzgün olarak sıralanmasına dikkat edin, 'table' iminin içinde 'tr' imleri, onların da içinde eşit sayıda 'td' imleri vardır.
[table][tr][td]SMF[/td]
[td]Bulletin[/td][/tr]
[tr][td]Board[/td]
[td]Code[/td][/tr][/table]
SMF Bulletin
Board Code
Superscript Superscript [sup]superscript[/sup] superscript *
Subscript Subscript [sub]subscript[/sub] subscript *
Teletype Teletype [tt]teletype[/tt] teletype Monospace yazı tipi.
Kod Ekle Kod Ekle [code]<?php phpinfo(); ?>[/code]
Code:
<?php phpinfo(); ?>
Kodların düzenini korumak ve BBC - Gülenyüzlerin çalıştırılmasını engellemek istediğinizde mutlaka kullanmalısınız!
Alıntı Ekle Alıntı Ekle [quote]alıntı[/quote]
Quote
alıntı
'author' seçeneği opsiyoneldir.
[quote author=forsakenlad]alıntı[/quote]
Quote from: author
alıntı
Liste Ekle Liste Ekle [list]
[li]SMF[/li]
[li]YaBB SE[/li]
[/list]
  • SMF
  • YaBB SE
İstediğiniz kadar madde ekleyebilseniz de her madde düzgün imler ile başlayıp sonlandırılmalıdır. Ayrıca liste başındaki noktaları da imler ile biçimlendirebilirsiniz fakat bu işlem şu anda geçerli XHTML oluşturmamaktadır.
[list]
[o]çember
[O]çember
[0]çember
[*]disk
[@]disk
[+]kare
[x]kare
[#]kare
[/list]
  • çember
  • çember
  • çember
  • disk
  • disk
  • kare
  • kare
  • kare
Kısaltma * [abbr=örneğin]örn[/abbr] örn İmleç ile üzerine gelindiğinde kısaltmanın uzun halini gösterir.
Kısaad * [acronym=Simple Machines Forum]SMF[/acronym] SMF İmleç ile üzerine gelindiğinde kısaadın uzun halini gösterir.

SMF Gülenyüzleri

Burada gösterilen gülenyüzler SMF varsayılan temasının standart gülenyüzleridir ve forumdan foruma değişebilir.

İsim Resim (eklemek için tıklayın) Kod (eklemek için yazın)
Gülenyüz :)
Göz Kırpma ;)
Geyik :D
Sırıtma ;D
Kızgın >:(
Üzgün :(
Şok Edici :o
Cool 8)
Huh ???
Göz Yuvarlama ::)
Dil Çıkarma :P
Utanmak :-[
Dudaklar Kapalı :-X
Kararsız :-\
Öpücük :-*
Ağlamak :'(

Eğer gülenyüz kodlarının öncesinde ayrım olmaz ise gülenyüzler düzgün olarak algılanamaz ve resim haline dönüşemezler.

BaşlangıçKayıtGiriş/Çıkış YapmakKimlikİleti GöndermekKişisel MesajlaşmaArama
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!